El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat el nou sistema de notificació i consulta de les resolucions de pagament dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) que pretén simplificar i fer més ràpida la comunicació d'aquests pagaments. Així, a partir d'ara, les resolucions de la campanya de la Declaració Única Agrària (DUN) 2017 es notificaran amb un anunci que es publicarà al Tauler electrònic de l'Administració de la Generalitat (e-tauler), i es podran consultar a través de l'aplicació «Consulta pública» del Departament. Fa anys que Agricultura treballa per optimitzar la gestió i la simplificació d'aquests tràmits i ara fa un pas més amb una nova millora tecnològica consistent en un nou mòdul de consulta pública amb la informació relativa a tots els pagaments i la de la resolució de cadascun dels ajuts. D'aquesta manera, per poder efectuar la consulta, el beneficiari s'haurà d'identificar en l'aplicació «Consulta pública» d'Agricultura amb el mateix codi i contrasenya que el Departament li va facilitar a l'inici de la campanya DUN 2018. Així mateix, contra la resolució de l'ajut es podrà presentar recurs d'alçada en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la publicació de l'anunci de notificació a l'e-tauler.

El Departament d'Agricultura està treballant des de fa anys en la millora de la gestió i la simplificació dels tràmits dels ajuts directes de la PAC. L'any 2007 les comunicacions sobre drets de pagament únic es van començar a generar amb una aplicació anomenada PUNIC, i s'enviaven per correu postal al beneficiari. Aquestes comunicacions eren consultables electrònicament pels gestors dels ajuts: oficines comarcals, serveis territorials i serveis centrals.

L'any 2010 es va desenvolupar un mòdul de consulta pública i l'aplicació PUNIC també va passar a ser accessible per al beneficiari, de manera que hi pot consultar totes les comunicacions que se li han fet. I l'any 2015, la conselleria va decidir comunicar a través d'un edicte publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la notificació de l'assignació dels nous drets de pagament bàsic, que es també podia consultar a través de l'aplicació PUNIC. Vista l'experiència de tots aquests anys, i els resultats de la comunicació de l'assignació dels drets de pagament bàsic de l'any 2015, el Departament fa un nou pas endavant.