'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha denunciat les clàusules abusives incloses en préstecs i assegurances per part de les entitats asseguradores i bancàries, que s'aprofiten de la «gran complexitat» d'aquests contractes i sobretot del desconeixement dels clients, animant així als consumidors a reclamar pel perjudici causat.

Segons l'OCU, a la clàusula sól i les despeses de formalització presents en les hipoteques s'uneixen també les clàusules de moltes assegurances que de forma abusiva fan que els consumidors hagin de pagar més. A més, i de forma més recent, noves sentències assenyalen a la comissió d'obertura dels crèdits hipotecaris com una altra nova clàusula per la qual és possible reclamar. En el cas de les assegurances, l'organització apunta a la clàusula que exigeix a l'assegurat lliurar l'original -no còpia- de la seva pòlissa per poder sol·licitar el pagament de la indemnització després d'un sinistre. També es refereix a falta d'informació sobre aspectes essencials -delimitació del risc i prestacions-, tant en els de vida, com amb l'omissió del mètode de càlcul del valor de rescat i de la revaloració del capital.

L'OCU destaca les clàusules que imposen un sistema de penalització per rescat de l'assegurança de vida en els primers anys tan desproporcionat que negui a l'assegurat tota renda i fins i tot pèrdua en part del capital inicial, o aquelles en les quals s'eximeix a l'asseguradora d'haver de pagar les despeses de procurador i advocat del client si aquest guanya el judici i condemnen en costes. L'organització a més es refereix a les males pràctiques, com en el cas de les assegurances a tot risc.

«L'impacte d'aquestes clàusules en la butxaca dels consumidors és molt elevat», ha advertit l'organització, afegint que, només en matèria d'accidents a Espanya el 7% dels sinistres d'automòbil es va declarar sinistre total, la qual cosa suposa que més de 140.000 accidents a l'any es podrien veure afectats per una indemnització inadequada.

Cada any es pot estimar que entre 950.000 i 1.400.000 assegurances d'estalv es rescaten o arriben al venciment. Podrien reclamar els qui hagin cobrat en els últims cinc anys i no hagin estat informats correctament de les rendibilitats. «La gran majoria dels consumidors desconeix que aquestes clàusules són abusives, i no són conscients del perjudici que els causen», va asseverar l'OCU.