El 18% dels ciutadans està en procés de comprar un segon habitatge, vuit punts més que fa un any, segons es desprèn del IV Estudi de Castaktua «La demanda d'habitatge a Espanya. Deu anys després de la crisi». Així, l'estudi confirma que la recuperació econòmica està impulsant la compravenda de segones residències, sobretot a les zones costaneres.

En concret, el 43% dels futurs propietaris pretén adquirir un immoble a prop del mar i el 17% al centre urbà d'un municipi costaner. Així, el 60% dels ciutadans que tenen pensat comprar un segon habitatge volen que estigui situat a prop de la platja. En comparació amb les preferències de l'any passat, aquesta tendència ha crescut nou punts percentuals, ja que fa un any poc més de la meitat dels ciutadans (51%) buscava un immoble a la platja.

L'estudi també destaca que el 28% dels ciutadans disposa actualment d'un segon habitatge, cinc punts més que l'any passat, i que igual que amb la intenció de compra, la predilecció per comptar amb un immoble a prop de la platja és clara.

Actualment, el 35% dels ciutadans disposa d'una segona residència a la zona de la costa, mentre que un 11% la té al centre urbà d'una ciutat amb platja. Per la seva banda, un 29% va preferir adquirir un immoble en una ubicació rural i un 25% va voler que estigués en una ciutat.

Els motius d'apostar per una segona residència, segons estableix l'estudi de Casaktua, són el gaudi propi, en més de la meitat dels casos, o la rendibilitat que ofereix el lloguer, en un 49% dels casos. Pel que fa al lloguer, d'una banda hi ha els que prefereixen l'arrendament a llarg termini (32%), mentre que gairebé un 20% dels enquestats han decidit sumar-se a la tendència del lloguer vacacional.