La indústria càrnia i també la dels cereals estan en situació d’alerta per l’encallament de la vaga del transport, que ahir sumava el seu novè dia d’aturades. «La situació ja és preocupant, i s’afegeix a la generada per la guerra a Ucraïna», va erconèixer el secretari general de la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC), Josep Collado, que va apuntar més a problemes d’exportació dels productes carnis que no pas a un possible desabastament dels supermercats. «La vaga del transport ens està afectant amb la sortida de cereals i farina de soja dels ports de Tarragona i de Barcelona. Hi pot haver un problema molt greu de subministrament», va apuntar Paco Yglesias, director general d’Agro Fundamenta.

«Esperem que la situació es vagi normalitzant i que la mercaderia pugui sortir dels ports. La indústria s’ha posicionat amb un sistema «just in time», d’anar curts de mercaderies per aprofitar al màxim les nostres capacitats, i ara això resulta un problema», va assenyalar Yglesias, que també va posar sobre la taula la problemàtica de la guerra a Ucraïna pel sector dels cereals. «Si realment no se soluciona el conflicte i els agricultors ucraïnesos no poden sembrar el blat de moro, tindrem un problema molt greu d’abastiment», va comentar el director general d’Agro Fundamenta. «Ahir vaig parlar amb un contacte a Ucraïna i em va posar de relleu que no saben de qui seran les terres quan acabi el conflicte armat. I, per tant, com sembrar i en quines condicions», va afegir Yglesias.

La FECIC va organitzar ahir la jornada «Reflexions agroalimentàries arrel del conflicte Ucraïna-Rússia», en col·laboració amb el Col·legi d’Economistes de Catalunya i Foment del Treball. «Avui dia tenim moltes inquietuds per la guerra a Ucraïna que afecta el tema energètic i dels cereals, i de retruc per la vaga del transport. Ens està afectant, i ho farà molt més si no s’arregla», va constatar el president de FECIC, Joan Costa. «Esperem que s’imposi el sentit comú i resolem aquesta situació perquè, en aquest moment i en aquest context, s’ha de fer servir la intel·ligència», va puntualitzar el secretari general de la FECIC, Josep Collado, que no veu però un problema de desproveïment a curt termini que pugui arribar al consumidor final.

«Esperem que això no acabi passant. Primer, perquè el nivell d’estocs i reserves és molt alt i no cal generar alarma social. Segon, perquè la incidència és relativa a Catalunya. I tercer, perquè creiem que govern espanyol i transportistes arribaran a un acord aquesta setmana. N’estem convençuts», va concloure Collado.

Per la seva banda, el director d’Economia de Foment del Treball, Salvador Guillermo, va voler avisar que la inflació «s’allargarà més en el temps» per la guerra a Ucraïna. «I no actuar sobre la tensió de preus agreujarà la situació. S’han de prendre mesures ja per rebaixar l’IPC i facilitar una política de pacte de rendes», va continuar Guillermo, que també va augurar que la política monetària «s’endurirà en els propers mesos».