Els candidats a les eleccions generals al Congrés per Girona dels partits que van obtenir representació a Catalunya a les eleccions generals del 2011 més Ciutadans van participar ahir a la nit al debat de TV3. Moderat per Isabel Pascual, la major part del programa va estar centrat en la relació entre Catalunya i Espanya. Els caps de llista de Democràcia i Llibertat (DiL) i ERC van defensar, amb una contundència oposada, la independència catalana. Els candidats del PSC, el PP, Unió i Ciutadans van reiterar les seves apostes (també diferents) d´unitat amb l´Estat, mentre que En Comú Podem va reivindicar la celebració d´un referèndum.

El primer bloc del debat, dedicat a la situació política, va fer evident la dualitat sobre el futur de Catalunya. El cap de llista de DiL, Jordi Xuclà, va destacar que el 20-D ha de servir per «confirmar el mandat democràtic català» perquè «s´ha arribat a la conclusió que Espanya no vol ser canviada». Ara bé, la candidata del PP, Concepció Veray, va retreure a Xuclà que «ara vulgui negociar un referèndum d´autodeterminació». Mentre el cap de llista del PSC, Marc Lamuà, va apostar pel federalisme i «buscar un bon encaix», la candidata d´Unió, Montse Surroca, va reclamar el model del País Basc per a Catalunya. Més radical va ser la cap de llista d´ERC, Teresa Jordà, que va assegurar que «l´Estat espanyol és irreformable» i que va subratllar que el 27-S va guanyar la independència, amb 72 diputats.

L´afirmació de Jordà va crear un enfrontament entre ella, Lamuà i Veray de si hi ha o no una majoria independentista. El debat va seguir amb la candidata d´En Comú Podem, Dolors Terradas, que va apostar per la política com «l´art de discutir i arribar a una conclusió», a més de deixar clar que «és evident que es necessita un referèndum, que es pot fer amb un canvi a la llei orgànica, sense modificar la Constitució». Veray va respondre que el referèndum «no es pot fer» perquè «la unitat d´Espanya no és negociable i la sobirania és del poble espanyol». El cap de llista de Ciutadans, Fernando López de Castro, amb un exemplar de la Constitució a les mans, va reivindicar la Carta Magna del 1978 -«que sé que va costar»-, a part de reclamar «una mica de seriositat».

Una altra picabaralla va ser entre Xuclà i Veray per l´origen del FLA. «Són diners dels catalans», va exclamar Xuclà, tot i que Veray va negar-ho afirmant que el FLA «es demana als bancs». Mentre Surroca va defensar el catalanisme integrador, Jordà va assegurar que «l´encaix amb Espanya s´ha acabat: a Catalunya ja som República». Jordà, que va considerar que «és més senzill fer la Constitució de la República catalana que canviar la Constitució espanyola», va exaltar López de Castro que, de nou amb la Carta Magna a les mans, va insistir: «Feu una proposta per canviar la Constitució; la resta és colpisme constitucional».

El segon bloc del debat, sobre el panorama econòmic i social, es va centrar en la qualitat de la feina, ja que Lamuà va destacar que la reforma laboral «del PP amb el suport de CiU ha posat els treballadors en una situació difícil, facilitant la seva sortida» de les empreses. Xuclà va lamentar que «no es pot fer una defensa de les classes mitjanes perquè pràcticament no existeixen», mentre Veray va explicar: «El 2011 estàvem a la vora de l´abisme i s´han fet mesures per millorar la qualitat de l´ocupació». Ara bé, Veray va admetre que «al principi s´ha creat ocupació més temporal» i Jordà va afegir que «vantar-se d´una ocupació precària com tenim és una vergonya». Surroca va assegurar que Unió pretén «facilitar l´accés al mercat de treball dels majors de 16 i 55 anys», mentre Terradas va subratllar que «la gent cada vegada cobra menys i cal canviar el model productiu».

La recta final del debat es va encarar amb la situació de TP Ferro, que Xuclà va valorar que «demostra la ineficàcia de l´Estat en infraestructures». També Xuclà va demanar disculpes pels casos de corrupció de CDC; una acció que va repetir Veray pels casos del PP. Després que Xuclà apostés per no prorrogar la concessió del tram de l´AP-7 de Girona que finalitza el 2021, Terradas es va sumar a la petició sobre l´autopista i va defensar que no es faci el desdoblament de la N-II que queda pendent. En els minuts finals es va produir l´anècdota del programa quan López de Castro va ensenyar el seu DNI a Jordà per demostrar que havia nascut a Ripoll (on va viure fins als sis mesos), davant la sorpresa de la candidata d´ERC (veïna i exalcaldessa de Ripoll). El debat de TV3 es va acabar amb els caps de llista responent la pregunta de si el resultat del 20-D serà un problema o una solució.