La suma del PP i del PSOE fa un total de 213 escons. No obstant això, es tracta d'un dels pactes menys probables, ja que les diferències entre les dues formacions poden ser difícils de reconciliar. A més, segons dades de diverses enquestes prelectorales, es tracta de l'opció menys recolzada pels ciutadans

TRIPARTIT PSOE + CIUDADANOS + PSOE

Es tractaria de fer efectiu el que Soraya Sáenz de Santamaría va qualificar de tripartit de perdedors. Si les tres forces s'ajuntessin els seus escons desbancarían al PP, impedint-los una segona legislatura.

A l'espera de l'escrutini definitiu, ni la suma de PP i Ciutadans per una banda, ni la de PSOE i Podem per un altre aconsegueix la majoria absoluta. Gairebé amb el 98 per cent escrutat, Rajoy comptaria amb 122 diputats del seu partit i no arribaria a la majoria absoluta (176) afegint els 40 de Ciutadans. La suma dels diputats del PP i del partit d'Albert Rivera dóna 162, dos més que la suma dels de PSOE (91) i Podem (69).

En cas que aquests dos últims partits aconseguissin posar-se d'acord al voltant d'un nom per intentar ser president, necessitarien 16 diputats més per arribar a la majoria absoluta. Si els bastés amb la majoria relativa, és a dir més vots a favor que en contra, haurien de sumar tres diputats d'altres forces polítiques. Podria ser factible que aconseguissin el suport dels dos diputats d'IU.

Però queda la incògnita de què farien forces situades a espectres ideològics tan diferents com Dil (8 escons), PNB (6) o Coalició Canària (1), d'una banda, i ERC (9 escons) o EH Bildu (2) per un altre . La dificultat de totes aquestes negociacions és el que porta a no descartar la hipòtesi d'una repetició dels comicis.