El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit avui a Podem que hi ha un 70% de diputats del Congrés en contra d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya ja que "el PSOE no l'oferirà", pel que ha convidat a En Comú Podem "a sumar-se a l'únic referèndum possible, el de la Constitució catalana".

Junqueras ha fet una valoració "molt positiva" dels resultats de les eleccions celebrades ahir, "els millors de la nostra història", ha insistit, ja que ERC ha quedat com a segona força a Catalunya en triplicar els seus diputats (9) i obtenir 6 senadors, "però també perquè el nombre de diputats independentistes ha passat de 3 a 17".

En una roda de premsa conjunta amb els caps de llista al Congrés i el Senat -Gabriel Rufián i l'exjutge Santi Vidal- celebrada després d'una reunió ampliada de l'executiva d'ERC, Junqueras s'ha mostrat molt rotund en apuntar que "és impossible realitzar el referèndum proposat per En Comú Podem".

Per fer aquest referèndum "es necessita el permís de PP, PSOE i Ciutadans" que en conjunt suposen el 70% dels diputats, ha assenyalat, amb la qual cosa "ni és possible aquest tipus de referèndum ni tampoc reformar la Constitució espanyola".

En valorar els resultats a Catalunya, el líder republicà ha tingut present que, si bé "hi ha més diputats independentistes que mai, perquè hem passat de 3 a 17", també "hi ha una majoria compromesa amb el benestar social, la defensa dels serveis socials i una societat més justa" que està conformada per "els diputats de Podem i els d'ERC".

En conseqüència, ha explicat, "tots els objectius que buscava ERC han sortit reforçats i per això fem una lectura molt optimista" encara que Junqueras ha obviat el fet que el seu partit aspirava a guanyar les eleccions a Catalunya, i que així ho indicava en els seus actes electorals.

Per al president d'ERC, el fet més important és que "a Catalunya els partits unionistes ja representen una part molt petita de la nostra societat, mentre que els partidaris de la independència i els autodeterministes són clarament majoritaris".

És cert, ha admès no obstant això, que "hi ha una part dels independentistes que no han votat, per diverses raons, per considerar que el procés està tan avançat que no feia falta, i altres perquè ni tan sols han participat" en els comicis (CUP).

Junqueras contempla, també, que poden haver-hi independentistes que hagin votat en aquesta ocasió a En Comú Podem "a la que han donat una oportunitat" amb la seva proposta de referèndum.

Després de confirmar que ERC ja ha felicitat a la formació encapçalada per Xavier Domènech per la seva victòria, ha dit que també l'ha convidat "a reflexionar" i a que "es mogui" tan aviat com vegi que "el referèndum que ha proposat no es produirà".

"El PP té una majoria de bloqueig al Congrés i una majoria absoluta al Senat, pel que és evident que no es pot fer", ha explicat abans d'afegir que "seria de ciència-ficció suposar que el PSOE pugui fer una oferta de referèndum".

Ha matisat, això no obstant, sobre la investidura del president del Govern espanyol, que "ERC està disposada ajudar als que comparteixen objectius amb ella, per la qual cosa si hi ha forces favorables a recolzar el procés d'autodeterminació de Catalunya les escoltarem".

Respecte a la possibilitat de formar grups parlamentaris conjunts entre ERC i Democràcia i Llibertat (DiL), Junqueras ha apuntat que "estem convençuts que podem formar un grup propi i actuarem en aquest sentit".