El president de la Generalitat i candidat de Junts pel Sí, Artur Mas, va equiparar ahir el discurs del secretari general de Podem, Pablo Iglesias, al qual va acusar de buscar la «divisió de la societat catalana», amb el de l'expresident del Govern José María Aznar (PP) i la «ultradreta». En al·lusió al discurs de Pablo Iglesias a Rubí, en què va apel·lar als catalans de pares i avis andalusos o extremenys que no s'avergonyeixin d'això i a mobilitzar-se perquè no els silenciïn, Mas va afirmar, sense esmentar Iglesias: «Quan escolto aquest discurs, si no li veiés la cara i només escoltés la veu podria ser el discurs d'Aznar, de la ultradreta; el to és el mateix, l'argument és el mateix».

El número quatre de Junts pel Sí va incidir que el 27-S qui no treballi perquè a Catalunya surti el «sí» -a la independència- «lluita perquè surti el projecte d'Aznar i del PP, en el fons serà així de cru», va assegurar. Mas també va lamentar que hi hagi dirigents «moderns» que semblen «molt diferents» però que diuen que els catalans han d'«ensenyar les dents» per no quedar com a «ciutadans de segona».

La resposta d'Iglesias

El líder de Podem, Pablo Iglesias, va afirmar ahir que Artur Mas «és un irresponsable» per comparar-lo amb José María Aznar i la ultradreta i va recordar: «al meu oncle avi el va matar la ultradreta», i el seu pare «va ser empresonat per lluitar contra el franquisme».

En un míting a Sant Boi de Llobregat, el més multitudinari de Sí que es Pot des del principi de campanya, Iglesias va respondre a Artur Mas: «Permeti'm, senyor Mas, que li digui que és vostè un irresponsable, permeti, senyor Mas, que li parli del que significa la ultradreta per a la meva família: Al meu oncle avi el van afusellar, al meu avi el van condemnar a mort i va estar a la presó, a la meva àvia li van tallar els cabells i el meu pare, que té la seva mateixa edat, va estar a la presó per combatre la dictadura», va recordar Iglesias.

«Un respecte, senyor Mas, un respecte», va etzibar el líder de Podem, aplaudit per un públic lliurat. «Han dit vostès que els recordo José María Aznar, doncs li demano una mica de memòria», va replicar Iglesias a Mas, al qual va recordar la primera reunió entre Jordi Pujol i Aznar «en un molí rehabilitat de Rodrigo Rato».

«Recorda vostè quan el 1996 el seu partit va ajudar a fer president Aznar? Tingui vostè memòria, senyor Mas», va assenyalar Iglesias, que també va retreure a CiU haver votat amb el PP la reforma laboral i la llei d'amnistia fiscal.

«Li demano que tingui memòria i no es burli de la memòria dels catalans», va afegir Pablo Iglesias, que va dir a Mas que «un president ha de ser responsable. No digui que som José María Aznar. Sap que nosaltres sabem escoltar, ?nosaltres diem el mateix aquí i a Madrid i no tenim problemes amb la voluntat de Catalunya, però sí que tenim problemes amb els corruptes».

«Vostè prefereix el Partit Popular, perquè sap que governant el PP a Espanya és més fàcil mantenir-se a la butaca», va continuar Iglesias replicant Mas, al qual va acusar d'«estar anteposant els seus interessos polítics als nacionals. Catalunya mereix un president responsable, que doni la cara».

El dirigent de Podem ha dit que CiU ha contribuït a destruir la sobirania de Catalunya perquè «destruir la sobirania és votar una reforma laboral que deixa sense competències la Generalitat per defensar els seus treballadors, això és destrossar la sobirania».

Davant de les declaracions del president de la Generalitat, el candidat de Sí que es Pot, Lluís Rabell, no va trigar a contestar-lo i li va recordar que «els del Majestic són ells». «Nosaltres no vam investir president Aznar, ni vam votar la reforma laboral ni l'amnistia fiscal, va ser Convergència», va recordar Rabell que va apostar per «l'agermanament de la gent senzilla» i va destacar que «el nostre combat és un combat que uneix i no divideix».

Disculpes

Referent a la polèmica respecte a l'apel·lació al vot dels catalans amb avis o pares procedents d'altres regions que va fer Pablo ?Iglesias, que ahir va demanar disculpes als que s'han sentit ofesos, ?Rabell va opinar que «s'ha tret de context perquè al que es referia ?Pablo, amb la metàfora que ensenyessin les dents, era que votessin».