El candidat del PP a la Generalitat, Xavier García Albiol, «no es planteja» que l'Estat arribi a suspendre l'autonomia de Catalunya, i defensa la «proporcionalitat» estatal davant la voluntat dels independentistes «d'iniciar la ruptura d'Espanya». Albiol assegura que l'article 155 de la Constitució està pensat per a una «situació extrema», però es mostra convençut que no s'arribarà a aquest extrem perquè les forces no sobiranistes «no ho consentiran des del Parlament».

A més, Garcia Albiol va denunciar ahir que els empresaris catalans tenen «por» de pronunciar-se en públic contra la independència, perquè creu que donar la cara suposaria «el seu suïcidi econòmic i polític». En una conferència organitzada per El Periódico, el candidat va assegurar que a Catalunya s'ha creat un clima polític en què «alertar que el procés independentista ens porta a la misèria i a la pobresa és un exercici de valentia», perquè «des de la Generalitat t'assenyalen».

Per a Garcia Albiol, aquest fet «diu molt poc» a favor de la qualitat democràtica que hi ha a Catalunya. En canvi, el candidat popular critica «determinades associacions empresarials, alguns col·legis professionals i una part de la societat civil organitzada» per «no alertar de les conseqüències negatives que pot tenir la secessió». «El que passi després del 27 de setembre serà també responsabilitat dels qui, amb el seu silenci o els seus somriures còmplices, permeten que s'hagi arribat fins aquí», va advertir.

Cap al «pensament únic»

Finalment, el vicesecretari d'organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, va afirmar ahir que el president català, Artur Mas, està al capdavant d'un «projecte de ruptura i divisió» i vol «crear una societat de pensament únic, en el qual si no ets independentista sembla que no ets res».

En una visita a Barcelona acompanyat d'Alicia Sánchez Camacho, Maíllo va mantenir que, en canvi, Catalunya «és una societat plural» i, unida a Espanya, «més plural i més rica».