L'organització Societat Civil Catalana, va presentar ahir davant la Comissió de Peticions del Parlament Europeu (PE) tres denúncies derivades de l'informe «Dèficit de qualitat democràtica a Catalunya». Després del lliurament, representants de SCC es van concentrar durant uns minuts davant l'Eurocambra amb una dotzena d'eurodiputats del PP, PSOE, UPyD i Ciutadans, amb el lema «Defensem una Catalunya plural a Espanya i a Europa». Els informes lliurats inclouen un manifest en el qual s'esgrimeix que «la Generalitat actua al marge de la llei» i «instrumentalitza les administracions i els mitjans de comunicació públics». També sostenen que el govern català «demonitza al discrepant» i «amenaça de la ruptura de l'ordenament jurídic» i critiquen les actuacions «inacceptables» de les institucions educatives a Catalunya contra el castellà.

El responsable de l'Àrea Internacional i membre de la Junta Directiva de l'organització, Juan Mellen va dir que Societat Civil defensa «la condició europeista de la població» va alertar sobre la deslleialtat de les institucions autonòmiques que treballen perquè els catalans perdin «la condició de ciutadans espanyols i europeus».

Amb tot, va dir que «una declaració unilateral d'independència (DUI) suposaria automàticament l'expulsió de Catalunya de la Unió Europea, al deixar de formar part d'Espanya.

L'exprimer secretari del PSC Raimon Obiols va alertar ahir del risc de divisió que corre la societat catalana després de les eleccions del 27 de setembre per la «confrontació de dos fronts interessadament antagònics», en referència a Junts pel sí, per una banda, i PPC i C's per l'altra. Olbiols també va afirmar que seria «catastròfic» que Ciutadans fós la segona força després de les eleccions perquè suposaria «un triomf pòstum de Lerroux». L'exlíder del PSC va comparèixer amb l'exdiputat al Parlament, Daniel Font, en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes per presentar el document «Per un pacte federal i multinacional», que han elaborat els dos corrents interns socialistes: Fòrum Cívic i Nou Cicle.

Obiols va augurar un «col·lapse de la governabilitat» després dels comicis si Junts pel Sí resulta ser la força guanyadora i Ciutadans esdevé la principal força de l'oposició. A més, va alertar de «la confrontació de dos projectes de fronts interessadament antagònics». El socialista, «el nacionalisme català i espanyol», en una referència implícita a Junts pel Sí i al PPC i C's, creu que podria afectar la «vida social" i la «unitat civil» a Catalunya. Així, davant la possibilitat, tal com apunten les enquestes, que C's quedi com a segona força després del 27-S, Obiols va assegurar que aquesta situació seria nefasta per a Catalunya.

En aquest sentit, va advertir que el «consens permanent» amb què es va construir «la nació catalana» es podria «diluir» i «desfer» si després de les eleccions es produeix una «acceleració del procés independentista» i el partit liderat per Albert Rivera encapçala l'oposició al Parlament. «Això seria una gran desfeta», va lamentar.

Respecte a la polèmica dels darrers dies sobre l'origen de molts catalans de regions espanyoles com Andalusia, Extremadura o Múrcia, l'exdiputat al Parlament europeu vaadvertir que la «instrumentació política» en aquesta qüestió pot provocar una «esquerda» en plantejaments «hegemònics» en la societat catalana com els de «som i serem un sol poble» o «la llengua no ens dividirà».

Obiols també va dir que les enquestes demostren que «una gran quantitat de catalans no s'identifica ni amb una posició independentista ni unionista»

Finalment, va cridar els ciutadans a votar el PSC el 27-S perquè els socialistes tinguin un «grup consistent i nombrós» al Parlament per fer front a l«'atzucac i col·lapse» que preveu que es produirà després dels comicis. «Cridem a la moderació abans del 27-S i cridem al diàleg després», va insistir.

Un pacte «bilateral»

Per la seva banda, l'exdiputat socialista al Parlament, Daniel Font, va qualificar de «frontista» la posició del Govern i va titllar de «capciosa» la polèmica sobre el 27-Sobre si s'hauran de comptar escons o vots.

Font aposta, tal com expressa el document que van presentar ahir, per un pacte que bilateral entre Espanya i Catalunya per a la consecució d'un estat plurinacional multicultural i plurilingüe que reconegui Catalunya com a nació.