Si li diuen unionista tenen raó doblement, per Unió i per no independentista?

S'equivocarien de ple a ple. A UDC hi sóc des de fa molts anys, però d'unionista no en tinc absolutament res en el sentit d'estar agregat a Espanya i trobar bé la situació actual amb Catalunya.

Però a veure: vostè vol una Catalunya independent?

Nosaltres compartim el diag?nòstic que hi ha un atac important per part de l'Estat espanyol, més notori a partir de la sentència de l'estat de 2010, el PP s'hi ha aprofitat a base de bé en qüestions de llengua, cultura, competències pròpies... En el tema econòmic també és evident que hi ha un greuge comparatiu que reconeix pràcticament tothom. Unió és nacionalista, no renunciem a cap quota de sobirania, el nostre ?objectiu és de sobirania màxima. Però discrepem en la manera d'arribar-hi. Prement un botonet d'aquí a 18 mesos no només no assolirem la independència sinó que dificultarem arribar-hi un dia.

Hi ha una majoria a favor d'aquest procés de divuit mesos?

Per saber això cal un referèndum, que és un dels postulats que nosaltres defensem. Però ha de ser amb totes les garanties democràtiques, i amb una oferta d'Espanya sobre la taula, com va fer el Regne Unit amb Escòcia. I d'altra banda cal també un debat molt profund del que suposa la independència, amb els seus pros i contres.

Aquí ningú ha votat mai UDC com a tal. Per què hauria de fer-ho?

Ens dirigim a un votant molt determinat, aquell que votava CiU, el representant del catalanisme tradicional. O sigui, a un catalanista que no renuncia a res però que vol fer les coses bé, pas a pas. Que en un moment determinat va creure que podia canviar Espanya -que és difícil- que aposta pel diàleg i creu que s'ha de ser persistent, que s'han de tenir complicitats internacionals per fer les coses dins de la legalitat.

O sigui, que anem massa ràpids

Home, fa cinc anys demanàvem el concert econòmic, fa tres el referèndum, i ara ja volem ser independents en sis mesos. Potser hauríem de mirar una mica el món i veure com han anat altres processos. Per part de totes dues bandes, eh? Hi ha d'haver una base social molt àmplia per aquest pas que s'ha de fer, si no volem carregar-nos el país. Fins al 9-N hi era, a partir de llavors Artur Mas va perdre una mica el timó del vaixell i es passa d'un ampli pacte nacional pel dret a decidir a una cosa més petita entre dos partits i dues entitats que van per la independència exprés.

Encara existeix el seny català?

Crec que sí, el que passa és que hi ha una febrada, la gent està molt emprenyada. I amb raó. Però també hi ha perspectives, d'aquí a dos mesos hi ha eleccions a Madrid, i sembla que el PP no tindrà majoria absoluta. I hi ha moviments per part d'altres partits espanyols, alguns dels quals admeten que Catalunya té dret a l'autodeterminació.

El proper govern hauria de refer les relacions amb Espanya?

Primer de tot cal parlar amb qui hi hagi a l'altre costat. El problema és que ara a l'altre costat no hi ha ningú, o una paret. Però a partir de desembre hi haurà un nou escenari. I bé, hem d'anar picant pedra. Els escocesos no van aconseguir un referèndum en sis mesos, s'ho van treballar. Ja sé que és ingrat, que el més maco és embolicar-se en una bandera i fer de Bravehearth. Però el més pràctic és fer les coses bé, encara que sigui molt pesat. Si lluitem amb Espanya de tu a tu sempre tindrem les de perdre, hem de jugar amb intel·ligència

Va anar a la manifestació de l'11-S?

Aquest any no, vaig pensar que tenia un esperit diferent al d'altres anys. Les entitats convocants aposten per una llista electoral i hi podia haver temptacions d'utilitzar-la electoralment. El menys espavilat de la colla sempre s'ho vol apropiar.

A qui han enredat, a en Romeva o a en Mas?

Si encara no l'han enredat, el que té moltes possibilitats de ser enredat és l'Artur Mas. Bé, potser també es deixa enredar.

I ells estan enganyant els catalans, com va dir Duran i Lleida?

La meva opinió és que el president avui en dia no gestiona el dia a dia del procés. Encara podem tenir alguna sorpresa depèn de quins resultats hi hagi el 27.

Si UDC obté uns mals resultats hi hauria d'haver dimissions?

Ens presentem per primera vegada en solitari, i amb només tres mesos per explicar el nostre projecte i visualitzar-nos com a força política. En aquestes eleccions el nostre objectiu és només tenir representació al Parlament. Com que ?malauradament és probable que en tornem a tenir al cap de poc, ja si que haurem d'anar a objectius més elevats.

Diu en Miquel Roca que UDC és necessària. Per a qui o per a què?

Per a una majoria de gent moderada d'aquest país, gent que no està per radicalismes i sobretot no està pel frontisme. El que em preocupa des de fa temps, ja quan érem CiU, és el frontisme que alguns extrems estan interessats que existeixi. Un Parlament amb majoria de 68-67 és ingovernable i a més crea una important escletxa al país.

Ha descobert que també hi ha catalans intolerants?

De talibans sempre n'hi ha a totes les cases. Però no tants com sembla, n'hi ha molts a les xarxes socials, però no reflecteix bé com és de tolerant la gent a Catalunya.