El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va advertir el Govern de Mariano Rajoy que la reforma del Tribunal Constitucional «exacerbarà» la crisi política a Catalunya i provocarà un «reforçament» dels qui defensen la independència. Hernando va avisar durant el debat al ple del Congrés de la iniciativa del PP perquè el TC tingui potestat per fer complir les seves resolucions i sancionar càrrecs públics si les incompleixen.

El portaveu socialista va garantir que si el seu partit arriba al Govern després de les properes eleccions generals, derogarà aquesta reforma en considerar que és «innecessària», modifica la naturalesa del TC i s'ha portat a terme sense diàleg.

Per part seva, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va advertir el Govern que no tenen «por» de la reforma del Tribunal Constitucional, que suposarà un «pas més enllà» en la «maquinària repressiva» de l'Estat contra els independentistes catalans. Tardà va acusar el PP de pretendre obrir una «barra lliure» al tribunal per acovardir, castigar o fins i tot «empresonar» els adversaris polítics que, aviat, formaran un nou Govern a Catalunya «amb un mandat polític concret». Tardà va denunciar que fins i tot abans d'aquesta reforma el TC «ja està venut al partidisme».