El president del Govern, Mariano Rajoy, va elogiar ahir la posició de la Comissió Europea sobre una hipotètica independència de Catalunya tot recordant que «n'hi ha prou de llegir els tractats per saber que la sortida de part d'un país d'aquest país implica la seva sortida d'Europa». Rajoy va respondre així als periodistes en ser preguntat per les declaracions del portaveu de l'Executiu comunitari.

Rajoy va insistir que aquestes consideracions van en la línia mantinguda les últimes setmanes per líders internacionals com el president dels EUA, Barack Obama, la cancellera alemanya, Angela Merkel; o el primer ministre britànic, David Cameron. En aquest sentit, es va mostrar totalment convençut que no arribarà a haver-hi una situació d'aquestes característiques perquè seria «absurd» i pronostica que al final s'imposarà «el sentit comú».

D'altra banda, la secretaria general del PP, Dolores de Cospedal, va afirmar ahir que «l'independentisme és el camí més curt per treure els drets als catalans» i va instar els joves a «no deixar-se enganyar» davant d'un Artur Mas que no sap què s'empesca i que «no vol sentir veus» com les de la CE. Cospedal va afegir que «això és de veritat el que haurien d'explicar els que volen partir Espanya en dos» però «és increïble perquè sembla que són els únics que no se n'assabenten, els ho han dit des de Londres, Roma, París, Washington, Brussel·les i avui una altra vegada». La dirigent popular també va insistir en la «contradicció» d'una generació «que no ha vist una frontera» i que «ara tinguem uns senyors que el que volen és que hàgiu d'usar el passaport per sortir de Catalunya».

A les reaccions del Govern espanyol s'hi van anar afegint al llarg del dia les dels diferents caps de llista que concorren a aquestes eleccions.

.

La CE ha dit el que diuen els tractats i ja havien dit diferents mandataris europeus. Ens agradarà més o menys, però sortir d'Europa significa posar-se a la cua»

El cap de llista va manifestar durant una visita a la Vall d'en Bas que «fora de la Unió Europea fa molt fred». En aquest sentit, Espadaler diu que la seva formació no està disposada a quedar-se'n fora «ni deu minuts» i va puntualitzar que «això no és apel·lar a la por, és constatar la realitat». Per al líder d'Unió, és «imprescindible» la continuïtat de Catalunya a la UE i la confirmació de la Comissió constata «alguna cosa que alguns volen ocultar i que és una realitat» en un moment en què les necessitats passen al seu entendre per «aprofitar la recuperació econòmica».

És una estafa que els sobiranistes facin com si plogués quan parla la Comissió Europea»

El candidat del PP va reaccionar ahir davant de les declaracions del portaveu comunitari assegurant que «és una estafa» que després dels missatges «clarets» de Brussel·les, els sobiranistes, i especialment Junts pel Sí, «facin com si sentissin ploure» i «passin olímpicament» de les «conseqüències» de la independència. Aquesta reacció, segons Albiol, els «inhabilita» per governar. El candidat, a més, alerta que «la UE no està per aventures de ruptura, ni a Espanya, ni a Bèlgica, ni a Alemanya».

És una evidència jurídica i política. Qui més li ha de dir al senyor Mas que treure Catalunya d'Espanya és treure-la de la Unió Europea?»

La candidata de C's també va voler referir-se a la resposta europea insistint que es tracta d'«una evidència jurídica i política» que la separació d'Espanya implicarà l'expulsió del marc comú europeu i la necessitat de demanar-ne el reingrés». Per això, va acusar Mas de «mentir de manera descarada» als ciutadans i de voler portar el país «al precipici». «Quant de temps més hem de perdre amb aquest debat que és evident?», es va preguntar Arrimadas. Amb tot, va insistir que «Europa és una unió d'estats que han firmat un tractat d'adhesió» i que, per tant, si Catalunya que «no és cap estat ni ho ha estat, s'independitza d'un estat membre, haurà de sortir de la Unió Europea i posar-se a la cua per demanar de nou el seu ingrés com a estat». Segons Arrimadas, ha quedat més que demostrat que així ho estableixen els tractats i que, a més, així ho han assegurat els líders internacionals «amb pes específic a la UE» com Durao Barroso, Van Rompuy, Juncker, Cameron o Merkel. «Qui més li ho ha de dir al senyor Mas?», va tornar a preguntar-se. A les declaracions d'Arrimadas, s'hi van afegir les del líder de Ciutadans, Albert Rivera, que va demanar a Mas que «deixi de fer el triler i enganyar la gent» negant-ne les conseqüències.

Cal emprar la via que tingui el màxim consens i suport de la ciutadania, com seria un referèndum»

El cap de llista de la formació va reconèixer ahir que «hi ha molts inputs» que apunten «cap a una sortida de la UE d'una Catalunya independent». De fet, creu que la Comissió Europea no destaca, precisament, per tenir un «tarannà democràtic» però que afecta el dia a dia dels europeus «esca?nyant» els grecs. Amb tot, Rabell va insistir que cal «emprar la via que tingui el màxim consens i suport de la ciutadania» com un referèndum, perquè això oferiria l'opció de «gestionar el procés de la manera més ordenada i amb els menys sotracs possibles». A més, va remarcar la necessitat que sigui el poble català qui s'expressi sobre el futur polític del país.