Passen els líders del PP i Enric Millo continua de candidat. Té bons padrins al partit?

Cadascú és valorat per la seva feina. Jo sóc polític de vocació, la meva única aspiració és fer feina útil. Mentre les persones que són al capdavant considerin que ho faig, estic a la seva disposició.

El PP ja admet que en aquestes eleccions hi ha perill de trencament d'Espanya?

Hi ha una situació de trencament intern entre catalans. I també un intent de separar Catalunya de la resta d'Espanya. Els que promouen aquest debat de la separació que no duu enlloc han aconseguit provocar el trencament entre catalans. Això és el que em sap més greu.

Veu fractura a Catalunya?

Els que defensen la independència veuen Catalunya en blanc i negre, i es pensen que tothom pot ser identificat amb el sí o amb el no. És un error, Catalunya és en colors, és plural, és diversa. Aquesta pluralitat que alguns demanen a Espanya que reconegui, l'haurien de reconèixer també a Catalunya.

I davant això què pensa fer?

Faré tot el possible per impedir que s'acabi trencant Catalunya i se separi de la resta d'Espanya. Encara que alguns ho amaguin, la divisió social a Catalunya ja s'ha produït.

De quina manera?

Els separatistes han generat un clima en què es pretén identificar els catalans no independentistes com a mals catalans. O només com a bons catalans els que aposten per la separació. I això és pervers. Hi ha catalans que no volen trencar amb Espanya i se senten profundament catalans. Jo mateix. Ens va millor units amb la resta d'Espanya que no ens aniria separats. Em nego que em prenguin aquest doble sentiment català i espanyol, i com jo molts catalans. Això ja ha portat a enfrontaments a les famílies, entre amics, a la feina. Encara que alguns ho neguin. Ens enganyen també en això, igual que en no explicar les conseqüències per a Catalunya d'una hipotètica independència.

Ens vol fer por?

D'això res, saber les conseqüencies del que es planteja és el dret de les persones. El discurs de la por el fan els independentistes quan diuen que si no guanyen, Espanya arrasarà Catalunya (riu). O que si no votes Junts pel Sí vas contra Catalunya, això és pitjor que el pujolisme.

Què en pensa, de Junts pel Sí?

ERC, tan crítica amb el pujolisme, ara dóna suport al mateix govern. Aquests volen fer un canvi? Un canvi perquè segueixin governant els mateixos. El canvi d'algú que s'amaga a la llista per no ser als debats.

No té part de culpa el govern Rajoy de la situació actual, per haver-se negat a negociar?

El Govern català no ha tingut en absolut voluntat de diàleg. Si la Generalitat hagués volgut dialogar, avui no estaríem així . Però és clar, ja els interessa que siguem on som. En Mas vol la confrontació, el xoc, i no pararà fins aconseguir-ho. Però està jugant amb el futur de tots. Dit això, no crec en el cent per cent de la culpa, segur que l'altra banda també ha comès errors

Potser Mas és dels que no se senten espanyols, només catalans

Entenc tots els sentiments, però en política s'ha de tocar de peus a terra. Un governant no pot posar en risc el futur de les persones. Fins i tot s'amaga. On s'ha vist que no es pugui debatre amb els que han estat governant i aspiren a seguir fent-ho? No passa enlloc del món, això. Ni rendeixen comptes ni expliquen què volen fer. És un frau. El que de debò em sap greu és que utilitzin persones de bona fa per tapar les seves vergonyes. En Lluís Llach, per exemple, està essent utilitzat, i en benefici d'uns polítics pocavergonyes que s'amaguen per no donar la cara. Ja només per això no els hauria de votar ningú. Faig una crida al sentit comú de les persones, i que situïn a cadascú al seu lloc. Artur Mas i els que estan amb ell han quedat incapacitats per seguir governant.

Per cert, en quines hipòtesis ha d'intervenir l'èxèrcit a Catalunya, que Morenés no ho va deixar clar?

Ningú s'ha plantejat seriosament aquesta hipòtesi. No se m'acut que des de la Generalitat es pugui impulsar un conflicte bèl·lic. Però li diré una cosa: si volien optar per la independència han optat pel pitjor camí, el del trencament sistemàtic de les regles de joc i de la democràcia. Si vostè se salta un semàfor i jo li dic que li trauran el carnet no l'estic amenaçant.

I si són majoria els que se'l volen saltar?

Doncs que segueixin el procediment per treure el semàfor, però per més que siguin no se'l poden saltar. Qui se salti les normes es trobarà al davant les conseqüències. Catalunya d'Espanya no la podran separar encara que guanyin, però generaran un gran embolic. Els catalans hauran de triar el dia 27 entre un gran embolic o seguir pel camí de la convivència i la recuperació.