L'Associació Espanyola de Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) van alertar ahir dels riscos que consideren que comporatria una hipotètica independència de Catalunya sobre l'estabilitat del sector bancaria català tot afirmant que, si això passés, es podria produïr una «exclusió financera». Les associacions diuen que «qualsevol decisió política que trenqués la legalitat vigent» i que «comportaria l'exclusió de la Unió Europea i de l'euro d'una part d'Espanya» provocaria «riscos per a l'estabilitat financera» que podren passar, també, perquè els seus associats «reconsideressin la seva implantació a Catalunya.

En un comunicat que van enviar ahir, la patronal bancària va assegurar que la sortida de Catalunya d'Espanya i, en conseqüència, de la zona euro comportaria que les entitats bancàries afrontessin «greus problemes d'inseguretat jurídica». Aquesta situació, en la que coincideixen les dues organitzacions, «obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d'implantació, amb el risc d'una possible reducció de l'oferta bancària, a banda d'un encariment i escassedat de crèdit».

Per tot això, tant la banca com les caixes d'estalvis consideren que, en tot moment, «ha de preservar-se l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya». I és que les patronals creuen que el sector bancaris té l'objectiu i el deure de «protegir els seus dipositants i mantenir el flux de finançament a famílies, Pimes i els sectors productius i generadors d'ocupació del país». Per tot això, reclamen diàleg als líders polítics.

Mas-Colell

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, va titllar el govern espanyol d'«irresponsable» per fer una «pressió enorme» a la banca en contra de la independència de Catalunya i fer servir un sector «delicat» com el financer com a «peça d'artilleria» política.

Mas-Colell va dir que no li «estranya» el comunicat perquè el govern espanyol, segons ell, pressiona diversos sectors polítics i econòmics, però creu que el sector financer és una «peça clau» per a l'economia i «convé deixar-lo fora de la política per no crear alarma». «Això ho sap tothom, i el govern espanyol també», va concloure. A Mas-Colell els arguments de l'AEB i la CECA no el deixen intranquil, perquè assegura que Catalunya, si fos independent, no quedaria fora de la zona euro. «No deixarem de cobrar ni pagar en euros, això està escrit en pedra», va assegurar.

Així, va considerar que l'economia catalana és «sofisticada i desenvolupada», i compta amb un «gran mercat de serveis financers», cosa que «atreu negoci». Per això, opina que no faltarien institucions bancàries i financeres que voldrien invertir a Catalunya, encara que fos independent. De fet, segons ell, seran els mateixos membres d'aquestes dues entitats, com la Caixa, el Banc Sabadell, el BBVA o el Santander els que voldran seguir implantats a Catalunya, on ja «competeixen intensament per créixer, i no ho deixaran de fer perquè Catalunya és un mercat interessant». «Hi haurà diversos bancs i els ciutadans estaran ben servits», va voler tranquil·litzar.