El president del Cercl d'Empresaris, Javier Vega de Seoane, va dir ahir que «si tot canvia tant» probablement seria bo fer una revisió de la Constitució espanyola i que, aquí, hi tindria cabuda l'actualització del sistema de finançament de les comunitats autònomes. Seoane també va afirmar que els empresaris catalans estan «horroritzats» davant d'un escenari d'independència i va reconèixer que s'ha reaccionat «una miqueta tard». El representat dels empresaris va demanar també a la ciutadania que «eviti» el vot independentista.

En una declaració institucional titulada «Units en la Diversitat«, el Cercle es mostra cinvenút que si hipotèticament prospera la pretensió sobiranista «l'economia espanyola i especialment la catalana patiria gravíssims danys». A més, insisteixen que deixaria de pertànyer, amb caràcter immediat a la UE, a l'euro, a l'ONU i a l'Organització Nacional del Comerç». Segons els text, aprovat per unanimitat de al Junta Directiva, això implicaria també deslocalització d'empreses (com, segons Seoane, ja està passant), una caiguda de les inversions, del PIB, de la renda per càpita, del nivell d'ocupació i, en definitiva, del benestar social. Per això, fan una crida a la gent perquè eviti donar suport en aquestes eleccions a proectes que emprenguin el «camí de difícil retorn, ja que trencaria llaços socials i relacions econòmiques que han mostrat la seva utilitat i benefici».

Malgrat això, el responsable del Cercle va reconèixer que la «gent no està contenta» i que «aquesta irritació, aquest empipament, s'ha traduït en els moviments independentistes. Amb tot, aposten per emprendre un procés negociador que inclogui reformes per millorar l'encaix de Catalunya a Espanya. «Els partits polítics i la societat civil tenim l'obligació d'impulsar aquest gran debat nacional que ens condueixi a un model mé estable», insisteixen.

L'Estat diu «no»

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáez de Santamaria, va tancar ahir mateix la porta a una possible reforma de la Carta Magna en resposta a la proposta llençada pel Cercle tot assegurant que «de moment, no es donen els consensos necessaris per a fer-ho». A més, va recordar que el president, Mariano Rajoy, ja va dir que ho descartava per «acontentar els que no es poden acontentar».

El vídeo d'Almirall

El president de la farmacèutica Almirall, Jorge Gallardo, va difondre un vídeo a la intranet de l'empresa per advertir als seus treballadors de les «conseqüències negatives» que una declaració unilateral d'independència de Catalunya tindria per als interessos del grup. En el vídeo, Gallardo assegura que es veu «moralment obligat» a transmetre a la seva plantilla les conseqüències que poden derivar-se del resultat de les eleccions del pròxim 27 de setembre i, més concretament, d'una victòria del «sí» a la secessió.