El president de l'ANC, Jordi Sánchez, va qualificar ahir «d'estat d'excepció informatiu i democràtic» imposat per «ments perverses» de la Junta Electoral i va instar a la ciutadania a apagar TV3 diumenge mentre es retransmetin actes dels partits que no van assitir a la mobilització de la Via Lliure de la Diada. La Junta ha requerit al canal públic fer-ho com a forma de compensació per la retransmissió en directe de la concentració a la qual van assistir membres de les candidatures de Junts pel Sí i de la CUP. Sánchez va recalcar que va ser organitzat per entitats civils i que, per tant, «no va ser un acte de campanya electoral». Per això, ho considera una decisió «impròpia d'una Junta Electoral» que en aquest cas, va actuar «amb manifesta mala fe» i «condicionant enormement el desenvolupament normal de la campanya».

La Corporació catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ja ha anunciat que ho recorrerà cavant del Suprem. La resolució obliga a que diumenge a la tarda i durant tres hores (de quatre a set) es retransmetin actes del PSC, PP, Unió, Catalunya Sí que es pot i Ciutadans. La decisió desestima el recurs que la CCMA va presentar contra els criteris de compensació.

A la petició de «boicot» per part dirigent de l'Assamblea tot alentant a mirar el 33, s'hi van sumar ràpidament les crítiques d'altres formacions però també satisfacció per part dels partits que se0n beneficiaran. El president de la Generalitat, Artur Mas, va qualificar de «barrabassada« la resolució i va deplorar que es «confongui la manifestació de l'11S amb un acte de partit», el que, al seu entendre, «donata una falta de criteri total i absoluta» perquè l'acte el van convocar les entitats civils.

?Per la seva banda, el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, va assegurar que es tracta «d'intents de la JEC de controlar i manipular la informació electoral» que va qualificar «d'escandalosos». En aquest sentit, va dir que això «retrata l'essència demofòbica i amb aires franquistes de l'Estat». Per això, va dir que la formació estaria a favor que la CCMA fes un acte de «desobediència» i no acatés les seves indicacions.

La candidatura de Catalunya Sí que es pot, per la seva banda, cedirà a treballadors en lluita, associacions i entitats socials l'esai que TV3 els ha de destinar per bligació i el seu candidat, Lluís Rabell, va recordar que ells no van demanar.ho però que, un cop ofert, han près aquesta decisió.

Exercici d'«equanimitat»

D'altres formacions, en canvi, com Unió, el candidat, Ramon Espadaler, han dir que es tracta d'un exercici «d'equanimitat» que els mitjans públics donin cobertura a «les diferents posicions polítiques». Per això, veu raonable que es dóni a cada candidatura un temps «proporcional» al que es va dedicar a la Via Lliure.

La candidata de C's, Inés Arrimadas, també veu «lògica» la decisió perquè creu que els mitjans públics han de donar informació de totes les opcions polítiques tot assegurant que la manifestació de la Diada va ser «un clar favor d'una candidatura, la d'Artur Mas, i els catalans han de tenir infomació de la resta».