La gallina s'ha cansat de la revolució i al final ha dit que sí?

La gallina continua dient que no, i, l'ou que pondrà el dia 27 sorprendrà molta gent.

Donar suport a Artur Mas no és que sigui gaire revolucionari.

No donem suport a un president, el president és a la mateixa llista que nosaltres. Ens donem suport tots, uns als altres.

Conec metges, mestres... es queixen de les polítiques del govern de CiU i...

I els cantants també. Jo mateix.

I cantants també. I ara aposta pel mateix president?

Estem fent una alternativa per construir un país. Això no es fa ni des de l'esquerra ni des de la dreta, es fa des de tots els angles. Estem tots d'acord en un programa molt precís, que és assolir la independència en un any i mig.

Assumeix les polítiques que CiU ha dut a terme a Catalunya?

És que jo no assumeixo Convergència. Convergència forma part d'una candidatura on també hi ha ERC i independents. Formem una amalgama. No tenim un programa de Convergència, la candidatura té un programa propi. És CDC qui s'ha d'adaptar al programa.

No és ser covard dir que si perden marxarà al Senegal en lloc de quedar-se a fer oposició?

Allà tinc uns projectes endegats. Si aquí hi ha possibilitat de començar el procés, encara que sigui amb una majoria minoritària, jo em quedo perquè hi he entrat per això. Ara, si aquesta possibilitat no hi és prefereixo que qui faci l'oposició sigui un professional.

La ideologia és com un cotxe, que es pot aparcar?

La ideologia és un còctel d'idees que es posa al servei de la societat. En aquest moments a Catalunya les ideologies quasi no serveixen, perquè sense instruments cap ideologia pot fer res. No serveix de res discutir si dretes o esquerres si només se'ns donen engrunes. La ideologia només és útil si abans aconseguim les eines, la resta és enganyar la gent.

El fi justifica els mitjans?

Aquesta frase és molt lletja, és com si nosaltres féssim alguna malifeta per arribar a la independència. No m'ha suposat cap sacrifici acceptar el nostre programa de govern, i com que vull imaginar que tots els de la candidatura serem fidels a aquest programa, no em sento gens incòmode ni amb Artur Mas, ni amb Junqueras ni amb ningú.

Sense ideologies que els separin

Qui no vota el Sí estarà votant la banca i tot això, per molt d'esquerres que sigui. I dins del Sí, Junts pel Sí és el pal de paller. Si Junts pel Sí fracassa, no hi ha independència, això segur.

Però vostè és d'esquerres. Es pot endur una sorpresa Mas si espera el seu vot en la investidura?

No, no, si tenim la majoria necessària Artur Mas tindrà el meu vot encantat de la vida. I també la meva vigilància, com la de tots els diputats de Junts pel Sí.

Com porta els temes de les comarques de Girona?

Miri, ja fa bastants anys que passo sis o set mesos al Senegal, uns quants a Porrera i em penso que un mes a l'any a Parlavà. A mi no m'han agafat per tractar dels problemes de Girona, hi ha gent que en sap molt més que jo. Per això, quan se'm pregunta, crec que s'està fent una jugada contra la intel·ligència de la gent.

Vaja, jo que li volia preguntar per l'aeroport i el seu futur.

El problema és que Barcelona està jugant molt fort i això fa que hi hagi menys vols a Girona. Si nosaltres tinguéssim una Aena és possible que poguéssim arreglar alguna cosa, però no tenim cap autoritat de res. És un exemple de discussió que no és d'esquerres ni de dretes. Sense eines no farem res. Mentrestant, si algú li diu que farà això o allò, és un mentider.

I ja em perdonarà que li pregunti també pel nou l'hospital Trueta i el projecte sempre aparcat.

Això no li sé dir. Ara bé, de les polítiques sanitàries de Boi Ruiz en tinc molts dubtes, m'ensumo que hi ha soterrada una protecció contínua de la medicina privada contra la pública. O si no contra, la pot malmenar. Ho trobo insuportable des del punt de vista de país.