El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha apuntat aquest dilluns que la independència de Catalunya podria derivar en un "corralito". "És un risc que existeix", ha subratllat Linde en un esmorzar informatiu assegurant que "les situacions de tensió greu poden donar lloc a corralitos". El governador del Banc d'Espanya ha argumentat la seva resposta assenyalant que "ja s'ha vist a Grècia i a l'Amèrica llatina". Així mateix, ha dit que la sortida de la Unió Europea comportaria la sortida "automàtica" de la zona euro i que Catalunya hauria de buscar finançament al mercat interbancari. Linde també ha defensat el comunicat de la banca espanyola que alertava del risc de protegir els dipositants.

Luis María Linde ha participat aquest dilluns en un esmorzar informatiu a Madrid al que han assistit els principals representants del panorama empresarials i econòmic espanyol per abordar la situació per la que travessa l'Estat. "Cal seguir aplicant reformes", ha assegurat Linde, per afegir que la sortida de la crisi és "més lenta de l'esperat".

Malgrat tot, les eleccions del pròxim 27-S a Catalunya han centrat bona part de les preguntes posteriors al discurs de Linde i que el governador del Banc d'Espanya ha contestat amb contundència. Segons Linde, el risc de corralito és molt provable i ho ha argumentat dient que ja s'ha vist en zones que han viscut situacions de "tensió greu" com Grècia o l'Amèrica llatina.

Unes afirmacions que arriben després del comunicat oficial de la banca espanyola de divendres passat en què advertia dels "greus problemes d'inseguretat jurídica" que comportaria el "trencament de la legalitat vigent" per part de Catalunya.

Artur Mas qualifica l'advertència d'indecent

El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, ha titllat les paraules del governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, d'"irresponsabilitat, immoralitat i indecència immensa" i ha acusat les institucions de l'Estat d'"intoxicar" els ciutadans de Catalunya només per mantenir el seu "estatus quo i poder". En roda de premsa, Mas negat la possibilitat d'un 'corralito' perquè això dependria d'Espanya, i a l'Estat no li interessa perjudicar l'economia catalana.

Iceta, Espadaler i Rabell no descarten el corralito

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha assenyalat que la possibilitat d'un corralito és obvia en un procés unilateral fora de la llei. No obstant, i respecte l'amenaça de la patronal bancària, ha matisat que Catalunya "no es quedaria sense bancs" però si sense les seves seus centrals

Per la seva part, el cap de llista d'Unió, Ramon Espadaler, ha admès que "el corralito" és un "risc que existeix i que considerem". El candidat, però, ha afegit que el seu partit no vol entrar en el "terreny de la por" però sí que aposta per "deixar clares les conseqüències de les diferents posicions".

En la mateixa línia, el candidat de Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha qualificat les paraules de Linde d'amenaça, si bé ha admès que el corralito, "efectivament podria ser una eventualitat en una determinada situació". Rabell creu que això "no condicionarà massa el vot de la gent". Entén que les "amenaces fabriquen independentistes " i generen "ganes de sortir corrent d'aquesta Espanya".