El candidat del PSC a les eleccions catalanes, Miquel Iceta, ca assegurar que els socialistes no volen "escollir" entre Catalunya i Espanya, sinó que ho volen "tot", i va fer una crida a convèncer els indecisos, perquè "per guanyar el 27-S necessitem els que dubten".

Iceta va calusurar la Festa de la Rosa a Gavà davant unes 25.000 persones i acompanyat del líder del PSOE, Pedro Sánchez, l'expresident català José Montilla, els exministres Carme Chacón i Celestino Corbacho, l'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell i multitud de dirigents i alcaldes del PSC.

En el seu discurs, Iceta va tornar a reivindicar l'escut constitucional com a símbol de l'Espanya federal que enarboren els socialistes.

"Sóc fanàtic absolut de l'escut, perquè ens dóna una lliçó d'història, de com hem arribat a estar junts, i és una via per al futur, de com podem seguir junts des del respecte, la fraternitat, la solidaritat, els valors d'esquerra, des de la racionalitat, però també des del cor", va assenyalar.

En un to molt més encès que en la majoria dels seus mítings, on acostuma a explicar-se de forma més pausada, Iceta va advertir: "No vull escollir entre Miró i Velázquez. Jo ho vull tot, perquè som fills de moltes històries, fills de moltes cultures, fills dels nostres pares, hagin nascut on hagin nascut. No volem escollir, ho volem tot!".

Iceta va dir sentir-se "molt feliç" per representar el socialisme a Catalunya: "La meva força és la vostra força, la meva veu és la vostra veu".

Al·ludint a les últimes enquestes, va recordar que hi ha "entre un 20 i 25% d'indecisos": "El que hem de fer és acompanyar-los, donar-los raons, valors, embranzida, convicció i ganes. Per guanyar el 27-S necessitem els que tota la vida han votat socialistes, els que dubten, els que no ho tenen clar, els que no saben què ens juguem. I els convencerem amb la força del socialisme".

"Ens hem de fer els despistats? Aixeca't i vota, si vols una societat més justa, si no vols trencar amb Espanya, si no vols sortir de la UE, si no vols que ningú ens tregui de la llei. Feu l'esforç de parlar amb tothom", va asseverar.

El líder del PSC va advocar per una relació de "respecte, estima, solidaritat i fraternitat" entre els pobles d'Espanya i es va preguntar "com pots millorar la relació amb algú si li dónes l'esquena i trenques amb ell. Per crear un país volen trencar-ne dos".

Però va reiterar que per aturar l'independentisme "no n'hi ha prou amb dir que no i que s'ha de complir la llei", sinó que s'ha de proposar un projecte "millor" que pugui conjuminar "majories àmplies".

Iceta va carregar contra Artur Mas, a qui va qualificar del "pitjor president de la Generalitat dels últims 80 anys" i va ironitzar dient que discutir sobre si una Catalunya independent sortiria o no de la Unió Europea era com "discutir la llei de la gravetat".

Finalment, es va comprometre al fet que el PSC, a partir del 28 de setembre, es "deixarà la pell" perquè Sánchez sigui president. "Creiem en tu i ho necessitem com el pa que mengem", li va dir. Sánchez, per la seva banda, va assegurar que el model federal que promourà si arriba al Govern serà el que "garantirà millor la integritat i l'articulació de la unitat d'Espanya" i es va comprometre a traslladar el Senat a Barcelona perquè l'Espanya federal "tingui presència a Catalunya". El secretari general va apostar per un projecte de convivència en comú enfront del pla independentista.