La viabilitat o no de les pensions en una eventual Catalunya independent va ser un dels temes que ha fet enfrontar als candidats dels set principals partits polítics per a les eleccions del 27-S, durant el debat que es va emetre ahir a la nit a TV3. L'altra gran qüestió que va centrar la primera part del programa és l'absència del president de la Generalitat i membre de Junts pel Sí, Artur Mas, en el debat. Tota la resta de formacions van retreure al cap de llista, Raül Romeva, que sigui ell i no Mas qui estigui debatent, donat que així "no ret comptes de l'obra de Govern" i no es fa "balanç" del que ha fet l'executiu català en els darrers anys.

El debat electoral de TV3 va comptar amb tots els caps de llista de les principals formacions que es presenten al 27-S. Raül Romeva (Junts pel Sí), Miquel Iceta (PSC), Xavier García Albiol (PPC), Lluís Rabell (Catalunya sí que es pot), Ramon Espadaler (Unió) i Inés Arrimadas (C's), van debatre en un format sense blocs, moderat per Mònica Terribas, i on els candidats mateixos van poder anar introduint els temes a debatre.

I en la primera part, l'absència d'Artur Mas al debat per ser el número 4 de Junts pel Sí tot i ser el candidat a presidir la Generalitat d'aquesta coalició, va ser un dels temes que més controvèrsia va crear i que va fer que els caps de llista retraiessin el seu paper a Romeva.

Així, Albiol, per exemple, va considerar que el fet que Romeva digui que no pot donar resposta per Mas perquè ell no ha estat al seu Govern és "una estafa". "Ara ve Romeva i diu el que diu, però si el dia 27 si guanya la candidatura, Romeva desapareix i Mas, que estava amagat, agafa la presidència", va retreure.

Inés Arrimadas va reclamar un Govern "que governi, prioritzi i que doni comptes". "No té sentit que Romeva vingui a dir que no ha governat i que després es torni a posar Mas", va afegir en el mateix sentit.

Per la seva part, Miquel Iceta va assegurar que a Catalunya els ciutadans "volen que els Governs retin comptes" . "El dia 27 votarà tothom", va respondre Romeva, tot provocant que el socialista repliqués que "sí, però qui ha governat cinc anys i no ha aconseguit cap avenç i qui ha fet retallades sense fi, no dona comptes", en referència, de nou, a Mas i la seva absència.

A totes aquestes crítiques, Raül Romeva va voler respondre assegurant que "fa molts anys que molta gent surt al carrer per demanar que se l'escolti, i aquestes eleccions van d'això, del referèndum que no vam poder fer".

L'altre gran tema de la primera part del debat va estar el de la viabilitat o no de les pensions dels catalans si ho ha una secessió de l'Estat. El primer a posar el tema sobre la taula ha estat el cap de llista del PPC, en assegura que aquestes prestacions estarien "en perill" si els independentistes consumen els seus plans. Per avalar-ho, va explicar que en els darrers mesos, Catalunya ha tingut "un dèficit entre el que s'aporta i les pensions que es cobres de 6.000 milions".

Poc després, el cap de llista de Junts pel Sí replicava que les pensions "estan garantides" perquè aquests càlculs es fan "a llarg termini", i segons ell, en el conjunt dels darrers 15 anys "Espanya té dèficit en les pensions i Catalunya superàvit". Tant Arrimadas com Albiol van negar la major i van insistir en el perill de les pensions després d'una eventual secessió de Catalunya.

La corrupció política

Romeva i el socialista Miquel Iceta han protagonitzat una de les picabaralles de la nit. El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat al president de la Generalitat que assumeixi responsabilitats en primera persona si es demostra que les explicacions que ha donat sobre la comptabilitat de CDC no s'ajusten a la realitat. Romeva li ha retret que mai, "en 40 anys", hagués demanat responsabilitats al màxim dirigent del PSC per casos de presumpta corrupció que han afectat companys de partit. Iceta s'ha defensat d'aquestes acusacions assegurant que Sala va complir la seva condemna fa més de 20 anys i que Bustos no ha estat condemnat "encara" ni s'ha constata cap trama urbanística.

Més retrets per la corrupció

L'afer de la corrupció ha donat per a més acusacions creuades entre candidats. Mentre Romeva defensava la idoneïtat de tenir un nou estat per fer net de corrupció, Inés Arrimadas li ha retret que parlés d'això quan porta a la seva llista Artur Mas. L'exeuroparlamentari li ha recordat els casos que han esquitxat Jordi Cañas i Javier Nart, ambdós de C's. La candidata de la formació taronja també ha adreçat un dard al número 1 d'UDC, Ramon Espadaler, li ha mencionat els indults que el govern del PP ha fet a membres del seu partit condemnats per corrupció.

Així mateix, el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha promès que impulsarà una auditoria dels comptes de la Generalitat i ha contraposat l'actitud de les entitats veïnals que van denunciar les irregularitats al Palau de la Música mentre el govern de CiU va fer d'acusació particular contra els vaguistes de la reforma laboral.

El dirgent popular Xavier Garcia Albiol ha tret pit que durant al seu mandat municipal a Badalona. La moderadora del debat, Mónica Terribas, li ha demanat que se cenyís a donar explicacions en tant que representant del PPC. Albiol li ha retret que s'excedís en les seves funcions.

Finançament, a debat

En el bloc de debat centrat en el finançament, Iceta s'ha queixat que Mas hagi estat el primer president de la Generalitat "incapaç" de millorar-lo en dues legislatures. La candidata de C's s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha ressaltat que CiU ha governat "de facto" Espanya, ja que inclús ha donat suport al Partit Popular en l'aprovació de pressupostos.

Per la seva part, el cap de llista de la CUP ha manifestat la "mandra infinita" que li suposa tornar a negociar amb Madrid un millor finançament: "no hi ha res a negociar perquè no hi ha diners. Quan diuen estabilitat veig misèria. L'Estat no vol negociar, vol dilatar". Romeva ha dit compartir l'anàlisi del cupaire. I davant d'això Iceta els ha definit com "el sindicat dels cansats". "Votin-me a mi que jo no estic cansat", ha afegit.