El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va lamentar que "els partits del 'no' a la independència utilitzin la por", i va subratllar que "el futur de Catalunya el decidirà la gent, ni el Govern espanyol, ni un banc ni el president de la CE" Jean-Claude Juncker.

El cap de llista de Junts pel Sí, que ha estat eurodiputat durant molts anys, va voler "desmentir amb arguments i dades l'amenaça que quedaríem fora de la UE" realitzada per "uns actors polítics que intenten atemorir, cosa que no és nova ni ha succeït només aquí, ho hem vist en altres escenaris, com a Escòcia, les repúbliques bàltiques o Eslovènia".

"Vull reivindicar la dignitat de la gent perquè s'enfronti a la por i les amenaces amb la contundència que suposen unes eleccions", va indicar Romeva abans d'apuntar que l'objectiu "és comptar amb un mandat democràtic massiu i incontestable que pugui ser llegit sense matisos a escala mundial".

En aquest punt, va advertir que "el futur de Catalunya el decidirà la gent, ni el Govern espanyol, ni un banc, ni el president de la CE" Jean-Claude Juncker.

En sentit anàleg, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va afirmar que per fer fora una comunitat autònoma de la UE per haver-se independitzat "primer se l'ha de reconèixer com a Estat", i si això passa "no se la pot expulsar de la UE perquè no hi ha cap mecanisme" que prevegi la sortida no voluntària d'un territori.

"Amb quins arguments jurídics o democràtics se la podria expulsar si ja forma part de la UE?", es va preguntar.