El cap de llista per Girona del PSC, Rafel Bruguera, va parlar ahir en un acte a Blanes de la relació entre Catalunya i Espanya i va opinar que «va molt més enllà del brogit de la política a l'entorn del procés i del brogit nacionalista, molt més enllà de Madrid i de Barcelona»

Per a Bruguera, «és un vincle que uneix persones a través de la cultura, a través de l'amistat i la relació civilitzada» i va apostar clarament per la proposta federal dels socialistes. Segon ell, aquesta «és una solució fonamentada sobre la concòrdia que, sense prescindir de les dificultats que poden sorgir, posarà les bases per a un futur de respecte i entesa». El candidat va fer aquestes declaracions acompanyat pel Diputat Eduardo Madina, amb qui va compartir taula en un acte públic a la Sala Bolaño de la Biblioteca Comarcal.

Rafel Bruguera va afegir que proposar el trencament de Catalunya amb l'Estat «és plantejar el trencament amb els pobles d'Espanya i amb els vincles emocionals, culturals i ciutadans que els composen». Amb aquests arguments, Rafel Bruguera va apostar de nou per «la solució d'una reforma constitucional que estableixi els principis d'una estructura federal, amb el reconeixement explícit de la nació i la cultura catalanes», fet que, segons ell, «evitarà la separació traumàtica de dues realitats, la catalana i la de la resta de pobles espanyols, enllaçades fraternalment més enllà de la controvèrsia política.

«Nosaltres tenim més relació, per exemple, amb Alcalá la Real, el municipi on va néixer Pep Ventura, inventor de la sardana moderna, que no pas amb Marsella», va precisar el cap de llista.