El ministre d´Exteriors, José Manuel García Margallo, va defensar ahir que Catalunya s´autoexclouria de la Unió Europea en cas d´independència, ja que tots els tractats deixarien automàticament d´aplicar-se. En canvi, el candidat de Junts pel Sí Oriol Junqueras (ERC) va defensar que en continuaria formant part perquè els catalans podrien mantenir la doble nacionalitat. Tots dos es van enfrontar ahir en un cara a cara moderat per Josep Cuní a 8TV.

El ministre d´Exteriors i el líder d´ERC no van posar-se d´acord en un aspecte bàsic: si una Catalunya independent seguiria o no dins de la Unió Europea. Junqueras va argumentar que cap ciutadà perdrà la nacionalitat espanyola a no ser que hi renunciï explícitament, de manera que això els permetrà seguir formant també part de la UE. Junqueras va recordar que aquest principi està recollit tant a la Constitució espanyola com a la declaració de Drets Humans.

Margallo, en canvi, va assegurar que Catalunya quedaria immediatament autoexpulsada de la Unió, ja que els tractats «es deixarien d´aplicar des del minut zero de forma automàtica». Segons el ministre, si els catalans abandonen Espanya estaran renunciant a la seva Constitució, de manera que renunciaran també a la seva nacionalitat original.

Junqueras també va defensar que «tots els estats que neixen d´un estat ja existent són hereus dels tractats i acords de l´original», i va acusar l´Estat espanyol d´haver aconseguit declaracions internacionals en contra de la independència «a base de pressió, insistència i intercanvi de favors». En canvi, va assegurar que les declaracions a favor són fruit d´un anàlisi acurat dels tractats, «ja que és evident que nosaltres no podem oferir cap compensació».

Margallo, en canvi, va reiterar que si es fa una declaració unilateral d´independència no serà reconeguda per l´ONU ni la UE. Segons va explicar, un nou Estat necessitaria el reconeixement de nou dels 15 membres del Consell de Seguretat, i ni Rússia, Xina, França o Anglaterra, per exemple, són receptius als moviments secessionistes. I sense reconeixement de l´ONU, va reblar, Catalunya tampoc podria entrar a la UE.

En matèria econòmica, Margallo va recordar que la sortida de la UE perjudicaria les exportacions de Catalunya, tant dins dels límits europeus com amb Espanya i amb els països amb els quals la Unió té acords preferencials. «Es crearia un efecte frontera, es perdrien 689.000 llocs de treball, es passaria d´una taxa d´atur del 19% al 35%, cauria la cotització a la seguretat social i les pensions caurien entre 350 i 400 euros per persona», va advertir el ministre.

Junqueras, en canvi, va considerar que aquest és un missatge «apocalíptic» i va recordar que el passat mes de juliol es va batre el rècord mensual d´exportacions en la història de Catalunya. «Els consumidors, racionalment, no deixaran de comprar bo i barat», va dir. També va garantir que no hi hauria aranzels perquè no interessen ni a Catalunya ni a Espanya