Unió Democràtica de Catalunya tem que la manca de programa de CDC suposi que després de les eleccions de diumenge el que s'executi sigui el d'ERC, o fins i tot el de la CUP. UDC va celebrar ahir a Salt el míting central de campanya, amb la participació del seu cap de llista per Girona, Xavier Dilmé, i el seu candidat a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler. Un i altre es van mostrar molt crítics amb la deriva sobiranista del seu exsoci de federació, CDC, així com amb la seva manca de programa. Així mateix, Espadaler va reiterar la seva proposta de consensuar un programa de mínims amb el qual anar a negociar amb el govern espanyol. Va subratllar que mantindrà l'oferta fins i tot després de les elecicons ja que en campanya manen els «posicionaments tàctics» dels diferents partits.

Qui primer es va referir a CDC i Artur Mas va ser Xavier Dilmé, acusant el president d'haver «perdut el timó de la nau« i d'haver «assumit el programa d'ERC«, assenyalant del partit republicà que «fa anys que lluita per carregar-se CiU». Dilmé va ironitzar sobre els famosos que s'han incorporat a la candidatura de Junts pel Sí, assenyalant que «fan mítings-espectacle, amb LluïsosLlachs i KarmelesMarchantes, però de programa, ni un». «Catalunya es mereix més», va reblar Dilmé, provocant els aplaudiments dels militants que s'havien aplegat al Canal de Salt.

Dilmé va denunciar també una «campanya bruta» en la qual «s'ha pressionat gent d'Unió»

El presidenciable dels democratacristians, Ramon Espadaler, no va ser menys crític amb CDC i Junts pel Sí. L'exconseller va advertir que «si tu no tens programa, algú altre posa el seu sobre la taula i l'executa», alertant que davant la manca de programa de Junts pel Sí sigui la CUP qui imposi el seu.

Oferta als altres partits

El Canal va aplegar -essent generosos- unes 200 persones per escoltar el míting central d'UDC a les comarques de Girona. Amb parafernàlia semblant a la d'un equip de bàsquet quan salta a la pista -els candidats eren nomenats per megafonia i arriaven a l'escenari pel passadís central, en alguns casos amb give me five inclòs amb els assistents- , els parlaments de Dilmé i Espadaler van ser interromputs en diverses ocasions pels aplaudiments.

El candidat a president va insistir en la seva proposta de programa de mínims a consensuar entre els partits que concorren a aquestes eleccions amb l'excepció dels «immobilistes» i els que aposten per una declaració unilateral d'independència per garantir la governabilitat de Catalunya. Per això, Espadaler va agrair al PSC «que digui que, amb matisos, està disposat a parlar» i va insistir que el seu plantejament inicial «pot ser enriquit i matisat» per portar-lo després a Madrid.

El candidat d'Unió està «disposat» a fer que la seva formació lideri aquest front comú, però també que ho faci una altra, «perquè allò substantiu és que hi hagi ?governabilitat». «L'important és el que es farà i no qui ho farà», va assegurar. Va insistir també en la necessitat de disposar d'«una legislatura estable per aprofitar la recuperació econòmica» i d'evitar que, a partir de dilluns que ve, s'entri «en una nova precampanya». «La nostra és un proposta per a un govern d'ampli espectre» per decidir «una proposta catalana» que caldrà defensar després a Madrid, ha indicat l'exconseller..

«Set candidatures denoten que aquest país és més plural que el sí o no», va indicar el candidat d'Unió, que se sent «com un marcià» en realitzar proposta concretes durant la campanya.