La sort és que a Girona ja estem tan acostumats als carrers tallats que no ens ve d'aquí, quan no és Joc de trons són els manaies, i quan no, una processó o una de les 300 curses atlètiques que els caps de setmana se celebren a la ciutat. Ahir va ser la visita d'un president de govern espanyol. I què? L'avinguda Sant Francesc i el carrer Nou, les dues vies a les quals donen els estudis de TV Girona, van quedar al migdia tallats al trànsit rodat i al de vianants. La raó era que un centenar d'independentistes esperaven Rajoy a la sortida dels estudis televisius.

El dispositiu policial per l'escàs centenar de persones que esperava Rajoy era exageradament suficient. Ben bé una vintena de Mossos d'Esquadra uniformats impedien l'accés a aquell tram de carrer, excepte als veïns que acreditessin el seu domicili i a la premsa. A més, a dins de la «zona exclusiva» -que recordem-ho, era via pública- el personal de seguretat de Rajoy impedia als fotògrafs acreditats realitzar la seva feina. Ni tal dispositiu va poder impedir que a la sortida fos increpat amb crits de «Independència» i algun o altre insult i invitació a marxar de Catalunya.

També es van tallar els carrers que donen accés a l'hotel Double Tree by Hilton, on després de l'entrevista televisiva es reuniria amb militants. Però tampoc això va impedir que veïns i independentistes l'escridassessin.

Ja abans, i totes les travessies que hi donen, ja que Rajoy tenia previst visitar la biblioteca Carles Rahola, que tenia policies fins i tot enfilats al teulat. També allà hi havia una vintena d'independentistes esperant-lo, que en aquest cas es van quedar amb les ganes de fer-li saber l'opinió que tenen d'ell.

Rajoy i Albiol van esgrimir «problemes d'agenda» per no visitar la biblioteca i per anul·lar la passejada pels carrers de Girona, però en la ment de tothom hi havia els incidents del dia anterior a Reus.