Miquel Iceta defensa en aquesta entrevista la necessitat d´arribar a un acord amb Espanya per millorar l´autogovern i el finançament de Catalunya. Segons indica, aquesta és l´única via que pot garantir una Catalunya socialment més justa i lluitar contra la pobresa i l´exclusió social.

Rafael de Ribot · PeriodistaEn un moment en què no està clar que hi hagi majories són importants les polítiques de pactes. Amb quines candidatures està disposat a arribar a acords el PSC i amb qui no a la propera legislatura?

Nosaltres ho hem dit des del primer dia: ni Junts pel Sí ni fronts pel no. Nosaltres volem arribar a acords amplis amb aquells partits que defensin: u, reactivar l´economia i crear llocs de treball, dos, protegir l´Estat del Benestar, tres, recuperar el prestigi de la política lluitant contra el frau fiscal i la corrupció i quatre, cercar un nou acord amb la resta d´Espanya que ens permeti votar en un referèndum. Això és el que nosaltres volem i, amb tots aquells disposats a parlar d´això, parlarem.

Jordi Bosch · Periodista. President d'Endemol EspanyaQuins arguments abonen la tesi que el PSOE ara sí que està disposat a donar suport a un millor encaix de Catalunya dins d'Espanya després del que va passar amb la sentència de l'Estatut?

Només cal llegir els acords de Granada de juliol de 2013, que demostren clarament que el PSOE afavoreix una reforma constitucional que faci d´Espanya un estat federal en el qual es reconegui la singularitat de Catalunya, quedi garantit la millora de l´autogovern i el blindatge de les competències en llengua, educació i cultura, hi hagi un finançament no només presidit pel principi de solidaritat, sinó també pel d´ordinalitat, i es constitueixi un Senat federal amb presència dels governs de les comunitats. Això és el que es va acordar a Granada i jo crec que és la millor prova de la voluntat i predisposició del PSOE a trobar una solució acordada que resolgui el problema.

Pau Canaleta · Consultor políticDesprés de les darreres eleccions municipals, el PSC governa moltes ciutats importants a Catalunya i en canvi, en l´àmbit català les enquestes no els auguren uns grans resultats. A què creu que és degut?

Jo crec que hi ha un lideratge molt important dels nostres alcaldes que explica, en gran part, el resultat de les eleccions municipals. Jo espero que els ciutadans sàpiguen veure també que la proposta del PSC, en aquests moments, és la més assenyada, perquè parteix d´una base: no volem la independència, però tampoc l´immobilisme, i estem absolutament compromesos a trobar una solució acordada que, d´altra banda, és l´únic camí possible per sortir de l´embolic on ens han ficat.

Judit Pujadó · EscriptoraDiuen que estan a favor del dret a decidir dels catalans acordat amb l'Estat espanyol, però sembla evident que l'Estat espanyol no té ni tindrà cap interès a arribar a aquesta mena d'acords i que faran, com sempre, abús de la seva majoria parlamentària per evitar-ho. Aquest punt del seu programa no és, per tant, més irrealitzable encara que la independència?

No. Jo crec que, de totes les propostes que es fan en la política catalana, la independència és la més irrealitzable. De fet, enquestes ben recents diuen que només un 20% de catalans la veuen factible. Nosaltres, el que volem és un acord i a l´acord hi arribarem al final d´un procés que no serà senzill, no serà curt, però és l´únic factible.

Xavier Arbós · Catedràtic de Dret Constitucional de la UBAmb quins suports polítics de fora de Catalunya compta per assegurar de manera creïble la viabilitat del seu projecte territorial, tant si és dins com fora d'Espanya?

Nosaltres comptem amb el suport dels socialistes i crec que també d´altres forces progressistes, després de sentir el que diuen els dirigents de Podem. I esperem també trobar molts suports de gent que ha vist que no hi ha solució si no hi ha una reforma. Jo crec que la independència no és factible, però tampoc és sostenible l´actual situació. Jo crec que, finalment, fins i tot el PP s´haurà d´avenir a discutir sobre una reforma constitucional.

Oriol Ponsatí-Murlà · Escriptor i professor de FilosofiaQuin paper creu que hauria de jugar Catalunya en el context de la crisi de migració del Mediterrani per tal d'evitar imatges com la recent de l'illa de Kos?

El que ha de fer Catalunya és disposar-se a rebre refugiats, disposar-se a acollir-los però també disposar-se a no cometre els errors que Occident ha comès en aquella zona. No podem oblidar que si hi ha refugiats és perquè hi ha guerres, perquè s´han desestabilitzat països, i en aquesta desestabilització de països com Síria o Líbia Occident hi té una part de responsabilitat molt fonamental.

Carme Saurina · Degana de la facultat d'Econòmiques de la UdGAquests darrers anys s'ha produït un canvi social que ha augmentat de manera alarmant el «gap» entre les persones més riques i les més pobres. Què pensa que s'ha de fer respecte a això i com pensa que cal actuar?

És evident que s´ha produït aquest «gap», precisament perquè la reforma laboral, entre altres coses, provoca que hi hagi treballadors pobres, perquè realment s´han reduït significament els nivells de despesa social. Per això, nosaltres estem proposant solucions per a aquests dos elements. Volem recuperar la despesa social de 2010 i substituir la reforma laboral del PP per un nou Estatut dels treballadors.

Assumpció Pifarré · Priora del monestir de Sant DanielQuè farà per garantir la justícia social a Catalunya?

Nosaltres, el que volem, és que hi hagi un Estat del Benestar més robust a Catalunya. Volem incrementar la despesa social, volem tenir plans extraordinaris d´emergència contra la pobresa, contra la pobresa energètica i també per promoure l´ocupabilitat de persones que s´han quedat a l´atur amb més de 45 o 50 anys. A nosaltres ens preocupa molt l´enquistament d´una situació de moltes persones i famílies sense ingressos i sense possibilitats, en aquests moments, de reciclar-se en el món laboral.

Sergi Bonet · Rector de la UdGJa que l'ensenyament universitari ha de basar-se en la igualtat d'oportunitats, creu que els graus i els màsters haurien de tenir el mateix preu?

El que s´ha de produir és un increment de les beques. Els preus de les universitats a Catalunya són, efectivament, més cars que a altres zones d´Espanya, i per tant ens caldria revisar-los, però sobretot ens preocupa l´afebliment de la política de beques, que en definitiva és la que ha de garantir la igualtat des del punt de vista de l´accés als estudis universitaris.

Joan Vila · empresariConeix el pla de tresoreria de la nova Generalitat independent durant el primer any? Coneix els beneficis econòmics d'una Catalunya independent? I els beneficis derivats de la pèrdua d'oligopolis?

No, no ho conec. Jo crec que ningú ha pensat de veritat en els costos de transició en una situació d´independència. La pròpia Generalitat té documents que diuen que tindria dificultats per establir-se com a administració tributària sense un acord previ amb l´administració tributària de l´Estat. Per això, crec que alguns han endegat un camí del que no saben els costos ni la finalitat que tindrà.

Martí Saballs · Periodista Subdirector d'ExpansiónQuins impostos abaixaria i per què?

Jo no baixaria impostos, en aquests moments. Si volem preservar l´Estat del Benestar hem de tenir un nivell d´impostos important. Tant Catalunya com Espanya encara es troben per sota de la mitjana europea, i el que potser hauríem de pensar en canvi és en incentivar contractacions. Però des del punt de vista estrictament fiscal, jo penso que no tocaria res.

Ferran Camas · Catedràtic de Dret del Treball i director de la Càtedra d'Immigració de la UdGQuè pot fer Catalunya per solucionar la precarietat laboral en el mercat de treball?

El que ha de fer en aquests moments Catalunya és utilitzar les seves competències en matèria d´inspecció de treball. Cal un pla contra el frau laboral que, entre altres coses, permetria fer aflorar 80.000 llocs de treball que en aquests moments o bé són absolutament irregulars o bé es tracta de falsos autònoms i treballadors que ho són per compte aliè però que els seus empresaris els obliguen a pagar-se la seguretat social fent-los passar per autònoms tot i no ser-ho. Per tant, jo crec que tot això ho podem fer sorgir si utilitzem els instruments dels quals ja disposem. Lamentablement, en aquests últims anys el govern de Catalunya s´ha estimat més col·leccionar greuges que solucions.

Pilar Marquès · Directora de la Càtedra ambra de l'Empresa Familiar de la UdGCreu que calen polítiques de suport a l'empresa familiar? Quines?

Nosaltres, el que volem, és donar suport a totes les empreses que es vulguin internacionalitzar perquè puguin agafar una dimensió més gran. Per tant, el que cal a partir d´ara és fer polítiques actives en tots els terrenys i no renunciar, en absolut, a la vocació industrial que hi ha a Catalunya.

Cristina Cabañas · Presidenta de Guitart Hotels i de Costa Brava Hotels de LuxeQuines seran les seves prioritats i quin paper jugarà el ­turisme en el cas que vostè ­ostenti la presidència de la Generalitat?

El turisme representa un percentatge molt important del nostre producte interior brut (PIB). Catalunya és una potència turística i hem de fer tots els possibles per mantenir aquesta situació, però sobretot cal fer un esforç per mantenir un turisme de qualitat, de més valor afegit i que, per tant, deixi més beneficis a Catalunya. No hem de resignar-nos a un turisme exclusivament low cost.