L'expresident del Govern, Felipe González, va alertar ahir en un míting dels «revolucionaris liquidacionistes» que fan «revolucions d'un dia de foc» però que, en canvi, deixen «setanta anys de fum, dificultats, misèries i problemes», en al·lusió a l'independentisme català.

En l'acte a l'Hospitalet de Llobrega davant de més de 3.500 persones, amb la presència del candidat del PSC, Miquel Iceta, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i l'alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, González va carregar durament contra el president, Artur Mas, i la llista de Junts pel Sí, als quals va qualificar de «via morta».

«No em demanarà tallar-me una cama i un braç i que li doni les gràcies perquè ho estiguin fent amb molta cura. Els dic amb claredat que no crec que existeixi una cosa que es diu Espanya sense Catalunya. Entre el liquidacionisme i l'immobilisme, nosaltres representem el reformisme», va assegurar el socialista. L'expresident va dir també que no hi ha cap lloc dels Tractats de la Unió Europea on un article digui que s'expulsarà Catalunya, perquè és «absolutament innecessari». «El Tractat de la UE el componen 28 estats sobirans. I si alguna part d'aquests estats se'n va, se'n va d'aquest Estat i de la Unió. No hi ha cap previsió, és impossible, ens estem ficant en un debat que de veritat que el més saludable que puc dir d'ell és que és infantil», va insistir en el seu discurs.

Gonzalez, a més, va aprofitar per criticar també el líder del PP i president del Govern, Mariano Rajoy, del qual va afirmar sentir «vergonya» per la seva «pèrdua d'autoritat» per haver d'acudir als líders europeus per respondre davant de l'independentisme.

Pel que fa al líder de Podem, Pablo Iglesias,va assegurar que «ja caurà del seu cavall» i va aprofitar per «recordar-li» que l'únic text constitucional que recollia el dret d'autodeterminació era «l'URSS de Stalin».

D'altra banda, els líders socialistes català, Miquel Iceta, i espanyol, Pedro Sánchez, van evidenciar ahir divergència de criteris sobre la qüestió catalana. Mentre el secretari general del PSOE va assegurar en una entrevista a RAC1 que la reforma constitucional que proposa el seu partit no inclouria la possibilitat de fer un referèndum vinculant i va evitar utlitzar el terme nació, Iceta va respondre de forma contundent que «el fet que Catalunya és una nació és indicutible, però la fòrmula com es reconeix a la Constitució s'ha de discutir en el moment que s'obri la perspectiva de la reforma».

I és que Sánchez va limitar-se a reconèixer la «singularitat» de la societat catalana tot afegint que no comparteix el criteri dels que diuen que Catalunya és una nació perquè volen que se'ls reconegui el dret a l'autodeterminaciómentre el candidat socialista a la Generalitat veu clar que Catalunya és «una nació». Malgrat això, ambdós van coincidir en la impossibilitat de realitzar un canvi a la Carta Magna que inclogui la possibilitat de fer una referèndum. En aquest sentit, Iceta va dir que «no hi ha cap Constitució europea que ho reculli» i, per tant, la futura Constitució «no ho recollirà».