Regla essencial en tota campanya electoral: els últims dies s'ha d'apel·lar al vot útil. I Artur Mas va complir amb el manual del bon candidat. Mas va avisar que hi ha tres tipus de vots per al diumenge vinent, un es comptarà a favor del 'no' i dos més a favor de la independència. Va alertar que un dels dos vots per la independència -en referència a la CUP- «no ajudarà en res» a Europa. «Serà un vot que es comptarà pel sí, però a Europa serà un vot que no ens ajudarà en res. I si no ens reconeixen bé a Europa tot això que estem fent quedarà coix», va avisar davant de milers de persones al pavelló de Fontajau de Girona.

Mas, per reblar el clau final de la campanya, va cridar a concentrar el vot en la candidatura de Junts pel Sí, perquè és un «sí a la independència, un sí a la llibertat i un sí a Europa». Va afegir que és «el vot que suma més, de carrer», va advertir. El president de la Generalitat va tornar a assimilar el poble de Catalunya a la candidatura amb què aspira a reelecció i va advertir que «com menys vots tingui Junts pel Sí, més dèbil serà Catalunya el 28».

Artur Mas va admetre que alguna gent pot tenir la «temptació» de votar la CUP -a qui no va citar expressament-, per «afinitat», però va remarcar que és Europa qui ha de reconèixer Catalunya en última instància. Per això va remarcar que la seva opció és «un Sí a Europa que és on volem ser».

El candidat número 4 ha demanat que tot el vot independentista es concentri en Junts pel Sí, també perquè els de Madrid «ja donen per fet que no se'n sortiran», i ara intentaran que el procés sigui «més dèbil» l'endemà de les eleccions. Va advertir que «com menys vots tingui Junts pel Sí, més dèbil serà Catalunya el dia 28. O a l'inrevés, en positiu. Com més vots tingui Junts pel Sí, més força tindrà Catalunya per assolir tots els seus objectius nacionals. Despistar-se en aquest moment és no encertar allò que tenim en joc», va concretar.

En un ambient triomfal i un pavelló ple, Mas es va tornar a deixar portar per l'èpica. Va elevar el to i va declamar:«L'Estat volia un poble ajagut i s'ha trobat un poble amb l'esquena ben dreta; volia un poble amb els ulls cap avall i s'han trobat un poble que mira fit a fit cap endavant, i ara es trobaran amb un poble que els plantarà cara a les urnes, que votarà Junts pel Sí i aconseguirà la llibertat i la independència de Catalunya».

Oriol Junqueras, que ocupa el número 5 de la candidatura per Barcelona, també sabia que venia a Girona a reclamar un últim esforç. Per això va avisar que la candidatura necessitarà el 27-s «tots els vots». «S'ha de guanyar vot a vot, no ens en sobrarà cap, els necessitarem tots i tots ens faran servei», va exclamar.

Junqueras va considerar que els arguments de l'Estat «s'han desfet com un terròs de sucre», i ara només queden els arguments independentistes, que són els que «han de triomfar» diumenge. «Els arguments han de ser el vent, i només s'ha de sentir el nostre vent. El vent de l'orgull d'un poble que no es resignarà més, d'un poble que ja no té por, que se sap majoritari. D'una opció que està convençuda que guanyarà i que posarà aquesta victòria al servei de tothom. No ens resignarem, no ens cansarem i no ens aturarem», va apujar el to.

Junqueras es va mostrar força irònic tota l'estona i va citar Mariano Rajoy, el governador del Banc d'Espanya i també el ministre d'Exteriors, amb qui va protagonitzar un cara a cara dimecres. «I dit amb tot el respecte... Era el millor dels seus. Amb els companys de candidatura ens estem plantejant demanar una pròrroga i que vagin venint», va ironitzar. Va advertir que poden tenir la sensació que «serà una mica més fàcil» del que pensava en un inici i va advertir que no ho serà.

«Els últims 30 segons»

Per la seva part, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, -que va intervenir per tancar l'acte- va advertir que «la victòria pot dependre dels últims 30 segons», i si no es té «el canell a punt i la mirada fixa en la cistella» es pot «fallar i decebre i enfonsar la gent que ha confiat». «I no ho permetrem, arribarem fins al final, ho donarem tot fins al final», va garantir.

Romeva, que va assegurar que és cap de llista de Junts pel Sí també perquè Mas va posar les urnes el 9-N i va rebre com a resposta una querella, va defensar l'oportunitat de construir un nou país, un país solidari, «acollidor» de persones refugiades que han de fugir per la guerra. «Perquè ningú es mereix que l'insultin, que maltractin, que el matin, i ningú es mereix que no el deixin ser», va concloure.