El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va reiterar ahir que la posició dels bisbes catalans respecte a les eleccions de diumenge és que «totes les opcions tenen un valor moral, mentre es respecti la dignitat de la persona». Després que l'arquebisbe de València, Antonio Cañizares, fes fa uns dies una crida a resar per la unitat d'Espanya, tot argument que «no hi ha una justificació moral» per a la secessió, els bisbes catalans van fer un comunicat conjunt tot defensant la «legitimitat moral» de totes les opcions.

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, tanmateix, va fer un pas més i va animar totes les seves parròquies a tocar les campanes aquest diumenge, per anunciar que «ha arribat el dia de la llibertat», «el dia que tenim a les nostres mans la decisió sobre el futur del nostre poble».

Pardo va assegurar que «no jutjarà» el que faci el bisbe de Solsona, però assenyala que, en principi, no recomana repicar campanes. «Crec que hem de ser respectuosos amb el que diu el document dels bisbes», va indicar. Pardo va evocar les arrels cristianes de Catalunya i va recordar que, tal com ha dit en nombroses ocasions, cal conèixer «l'opinió de la ciutadania per després poder obrar en conseqüència». «Aquest és un principi fonamental», va assenyalar.

En la nota consensuada pels bisbes de Catalunya, s'assenyalava que aquests tenen en les seves respectives diòcesis la «responsabilitat pròpia i immediata d'acompanyar i orientar els seus fidels», però respectant sempre totes les opcions possibles, sempre que siguin respectuoses.