El ministre d'Assumptes Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, ha assegurat que està «fart» de les crítiques per la seva participació en el debat amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, sobre una eventual Catalunya independent. «No estic disposat a quedar-me a la barrera. No hauria tingut cap crítica si m'hagués quedat quiet. A l'arena és on reben les cornades», va afirmar en una entrevista a Onda Cero per després argumentar que no es quedarà assegut mentre passa una cosa «tremenda».

Margallo va recordar que ell va proposar incloure a la Constitució del 1978 la paraula «indissoluble» i va afirmar que ara no està disposat que se li expropiï la part de Catalunya a la qual, segons afirma, té dret. Margallo va explicar que no està en política per quedar-se assegut en una barrera mentre passa una cosa que és «tremenda» i va afirmar que va anar al debat per ajudar el candidat del PPC, Xavier García Albiol. «El senyor Albiol m'ho va demanar i m'ho ha ?agraït», va afegir.

El ministre va insistir que una declaració del Parlament no tindria cap conseqüència jurídica perquè seria contrària a la Constitució i va recordar que la Carta Magna estableix que la sobirania pertany a tot el poble espanyol. Si es produeix aquesta situació, va avisar que el govern espanyol declararia anticonstitucional qualsevol decisió que es basés en aquesta legislació aprovada pel Parlament i que davant d'una declaració unilateral d'independència no es trigaria «ni un minut» a anar al Tribunal Constitucional (TC).

En la mateixa línia del discurs que va defensar dimecres en el debat amb Junqueras, Margallo va alertar que votant una llista a favor de la independència no s'aconseguiran millors condicions per negociar amb el Govern espanyol, sinó just el contrari. «Si vostè estira, la solució és impossible», va advertir.