La ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, va assegurar ahir des de Lleida que en una hipotètica Catalunya independent les ajudes europees no arribarien als pagesos i ramaders catalans, ja que aquestes es distribueixen només entre els estats membres. El número 10 de Junts pel Sí, Jordi Turull, va criticar aquest discurs «apocalíptic» que «fa més llàstima que por» i va assegurar que, en una Catalunya independent, els pagesos seguirien rebent les ajudes europees perquè seguirien essent europeus.

La ministra va fer aquestes declaracions durant la inauguració de la 61a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, on va fer una crida a la unitat davant el procés separatista i va rebre les crítiques que li va fer arribar el conseller català del ram, Jordi Ciuraneta, que li va retreure els impagaments del Govern amb el sector. Ciuraneta va reclamar a la ministra una millor distribució de les ajudes al sector lacti, ja que, en la seva opinió, els actuals criteris de distribució perjudiquen de manera especial les explotacions catalanes. També li va demanar una millor regulació del mercat i una reorientació dels destins per ajudar a treure de la crisi els sectors de la fruita dolça i el porcí.

Després de les amenaces de García Tejerina, Turull va defensar que, a diferència de la situació actual, una Catalunya independent podria defensar amb veu pròpia les especificats del món agrícola català, ja que «ara l'Estat no ho fa». Turull va explicar que els ajuts que rep Catalunya en matèria d'agricultura són equivalents a una setmana i mitja d'espoli fiscal. A més, va reiterar que les ajudes de la Unió Europea no es deixaran de rebre perquè Catalunya no en sortirà una vegada sigui independent.