El president de la Generalitat, Artur Mas, va subratllar que tot el que s'ha fet durant el procés sobiranista ja ha cobrat «tot el sentit» després de la mobilització vista durant la campanya i ha apel·lat a votar diumenge «a les urnes que porten a la prosperitat, a la dignitat i a la llibertat». Mas va intervenir en el míting de final de campanya de Junts pel Sí a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona davant d'uns 70.000 assistents, segons l'organització.

El número quatre de Junts pel Sí va afirmar que, ja abans de la votació, tot el que han fet té «un gran sentit», malgrat les «decisions complicades», el «joc brut» i les «querelles», i va considerar que ja s'ha donat un missatge «potentíssim» que ha arribat a les «pupil·les» de tothom.

Mas va destacar que, malgrat aquells que han volgut «fer la punyeta», diumenge el poble català decidirà «de forma lliure i sobirana» a les urnes «que porten a la prosperitat econòmica, a la justícia social, a la solidaritat, a la igualtat d'oportunitats, a l'esperança, a la dignitat i a la llibertat».

Acompanyat a l'escenari pel cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, Mas va admetre que els últims han estat anys «difícils» per als ciutadans i també per als governants. Així, el president català va afirmar que «des de la soledat d'algunes decisions que acaben sent personals i intransferibles» s'ha preguntat en alguna vegada «el sentit últim» de tot el que feia quan hi havia pel mig «decisions complicades, insults, atacs, joc brut i querelles».

Però va afegir que, en veure la mobilització de «persones entusiastes que porten escrites la paraula il·lusió», es va reafirmar que tot el que s'ha fet «tenia un gran sentit» i que el que no hauria tingut sentit és deixar de fer-ho.

Mas va ressaltar també la «immensa capacitat de mobilització» del moviment independentista els últims anys: «Hem donat des de Catalunya un missatge potentíssim que quedarà registrat en les pupil·les de tots els països del món», ha exclamat.

Va subratllar que a Catalunya ha passat una «cosa extraordinària», que és que «partits diferents amb persones de fora dels partits s'han posat d'acord» perquè han considerat que «era més important el país». El president català va preconitzar que demà serà un «dia històric» en què un país amb «ànima i consciència» com Catalunya mirarà «al futur».

Per altra banda al matí, Artur Mas, va voler treure «transcendència» a l'aritmètica parlamentària per a la seva investidura -que la CUP estudia no donar suport- i ha centrat el debat en els suports a la independència el 27S: «Això és un plebiscit».

Després de les enquestes que indiquen que Junts pel Sí podria necessitar la CUP per arribar a la majoria absoluta, Mas va afirmar que el vot a la seva candidatura serà un 'sí' a la independència que «a Europa s'entendrà ràpid i que té vocació europea». Per a Mas, el vot per a Junts pel Sí és un «sí per la llibertat de Catalunya i estat dins de la UE amb màxima estabilitat i possibilitats d'anar endavant».

Última entrevista

Artur Mas va subratllar que a les leccions «no decidiran els mercats, ni el Banc d'Espanya» ni líders internacionals com Barack Obama, David Cameron, Angela Merkel, ni tampoc Mariano Rajoy o Felipe González. En declaracions a 8TV, Mas va assenyalar que, malgrat totes les declaracions des d'instàncies econòmiques i internacionals durant aquesta campanya, «la voluntat d'arribar fins al final només depèn del poble de Catalunya».