La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va apuntar ahir que l'Executiu espanyol no té intenció de variar el seu rumb respecte a Catalunya sigui qui sigui que governi i el resultat dels comicis, perquè Rajoy està obligat a «complir i fer complir la llei» i vetllarà perquè «es respecti el vot del conjunt dels espanyols i la sobirania nacional». Sáenz de Santamaría va admetre que els ciutadans catalans mantindrien la nacionalitat espanyola en el cas d'una Catalunya independent, tot i que va advertir que no podrien ostentar la d'un nou Estat que, segons el seu criteri, «no reconeixeria ningú». Un criteri contrari al del ministre Margallo.

El Govern espanyol va abordar a fons la situació a Catalunya en aquest consell de ministres previ a les eleccions del 27-S, però no té plantejat cap nova estratègia encara que l'escenari canviï.

«Fora de la Constitució no hi ha capacitat d'entendre's», va dir Soraya Sáenz de Santamaría, que va apuntar que l'única negociació que preveu la pròxima legislatura és la del nou model de finançament «per a totes les comunitats» que servirà únicament, va dir, per millorar el finançament dels serveis socials.

No admet «errors»

Malgrat les preguntes de la premsa no va admetre errors en l'estratègia seguida fins ara, i en canvi va criticar el president de la Generalitat, Artur Mas, que «no pot exigir als altres negociar el que no està a la seva mà».

Li va retreure haver anat a La Moncloa a demanar a Rajoy que «se salti la llei, la Constitució i la igualtat de tots els espanyols». «Dins de la Constitució i la llei ens entenem bé, fora de la Constitució no hi ha capacitat d'entendre's», va dir.

La vicepresidenta va reiterar que passi el que passi en aquests comicis tan el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, com el líder del PSOE, Pedro Sánchez, han deixat clar que «una declaració d'independència no és possible i no es produirà».

El fet que els grans partits de l'Estat defensin conjuntament «la sobirania del poble espanyol», va dir, evidencia que «hi ha determinades coses que no es poden prometre per part de determinats dirigents perquè no són possibles».

Sáenz de Santamaría també va retreure al president de la Generalitat que hagi intentat negociar amb el president espanyol qüestions per les que ni tan sols disposa de consens a Catalunya.

Segons la vicepresidenta, la petició d'una consulta no tenia el suport ni de la unanimitat «ni dos terços ni majoria absoluta» del conjunt de la població. «Amb els primers que ha de dialogar és amb aquesta molt bona part del poble català que no el segueix», va dir.

Contràriament al criteri que ha repetit aquesta setmana el ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, Sáenz de Santamaría va admetre que els catalans mantindrien el passaport i la nacionalitat espanyola, i per tant europea.