El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha considerat "tot un èxit" els resultats de la formació en aquestes eleccions. Amb 16 escons, el PSC perd 4 representants al Parlament, però esquiva la davallada que auguraven bona part de les enquestes publicades i serà la tercera força. "Crec que la campanya que hem desenvolupat ens ha permès remuntar una situació que molts havien definit com a terminal", ha reflexionat Iceta. D'altra banda, el primer secretari del PSC ha felicitat Junts pel Sí per la seva victòria, però ha subratllat que no s'ha donat una majoria de catalans a favor de la independència i que "qui havia plantejat les eleccions com un plebiscit" no ha obtingut el 50% dels vots.

El Partit Socialista de Catalunya ha aconseguit 16 escons en les eleccions al Parlament de Catalunya celebrades aquest diumenge 27 de setembre. Amb poc més de mig milió de vots, el partit perd quatre diputats respecte les eleccions de l'any 2012, quan en va aconseguir 20 i 524.707 sufragis.

Tot i aquest retrocés, el primer secretari del partit i cap de llista de la formació en aquests comicis, Miquel Iceta, ha valorat els resultats com "tot un èxit". Iceta ha posat en context el suport obtingut pel PSC "en un context de màxima polarització, després d'haver patit una traumàtica escissió i en competència amb forces emergents". Segons ha argumentat Iceta, mantenir la tercera plaça al Parlament, amb 16 diputats i un nombre de vots similar al 2012" es pot considerar un "èxit".

En aquest sentit, el candidat ha recordat que el partit ha hagut de "remuntar" una situació "que molts havien definit com a terminal, amb enquestes que atorgaven entre 8 i 9 diputats abans de l'estiu". Al parer d'Iceta, la campanya electoral que ha dut a terme el PSC ha estat en bona mesura responsable d'aquesta "remuntada".

Missatge a Junts pel Sí

D'altra banda, Miquel Iceta ha analitzat els resultats electorals d'altres formacions, en particular de les candidatures independentistes i de Ciutadans. Iceta ha felicitat "els guanyadors" de Junts pel Sí per la seva representació -"inferior a la suma de CiU i ERC en l'anterior legislatura", ha puntualitzat- i després d'expressar que això "els atorga la responsabilitat de governar Catalunya" ha confiat que ho faran "des del respecte a la llei i a les altres opcions amb representació parlamentària".

Al marge de la felicitació, Iceta ha recordat que Mas va convocar les eleccions "convençut" que hi hauria una majoria a favor de la independència. "Comptats els vots, no és així", ha senyalat el socialista. En aquest sentit, Iceta ha demanat que els integrants de la candidatura de Junts pel Sí "en siguin plenament conscients" perquè, ha dit, "els que plantejaven aquestes eleccions com un plebiscit no han arribat a un 50% dels vots". Iceta ha felicitat també Ciutadans i la seva candidata, Inés Arrimadas, pel seu "important resultat".

"Diàleg i pacte"

Finalment, Iceta ha destacat que el partit "mantindrà el seu discurs polític", que advoca pel "diàleg i el pacte" per trobar una "sortida" al problema de l'encaix entre Catalunya i Espanya. A més, el socialista ha considerat que el proper Govern "ha de treballar per la reactivació econòmica, la defensa de l'estat del benestar i la recuperació del prestigi de la política".

Així mateix, Iceta ha recordat que "en el conjunt d'Espanya hi ha molts ciutadans no accepten el manteniment de la situació actual", i ha plantejat que "entre l'immobilisme i la ruptura hi ha una opció millor", és a dir, la socialista. "Només obrint camí a la reforma federal aconseguirem arreglar la solució", ha conclòs Iceta reiterant el missatge que ha presidit la campanya dels socialistes catalans per aquestes eleccions.