Els catalans han acudit avui massivament a les urnes en una jornada en la qual s'ha batut el rècord històric de participació en unes eleccions autonòmiques en augmentar en més d'un 9,5 per cent respecte a les del 2012, les més concorregudes fins avui, i fregar el 77,5% de vots emesos.

Tant les formacions que propugnen la independència de Catalunya, que han plantejat aquests comicis com un plebiscit, com les contràries a la secessió han fet constants crides durant la campanya a acudir a les urnes davant la transcendència de la cita, cosa que sembla haver mobilitzat votants d'un i altre signe.

L'índex de participació a Catalunya d'aquestes autonòmiques s'ha situat al nivell d'unes eleccions generals, quan se sol superar el 70% de vots emesos, encara que no ha arribat a amenaçar el rècord absolut de participació, registrat el 1982, quan gairebé el 81 % dels catalans van dipositar el seu vot.

Per circumscripcions, la província de Girona ha estat la que ha registrat més participació, amb gairebé el 78% del cens, prop d'un 9 per cent més que el 2012, seguida de Barcelona, amb un 77,6% i Lleida amb un 76,8% d'electors que han exercit el seu vot, un 9,6% i un 10 % més, respectivament, que en els últims comicis.

Finalment, a Tarragona ha votat el 76 % dels ciutadans amb dret a vot, i malgrat ser la província amb menor participació, ha estat la circumscripció amb un augment més gran de votants respecte al 2012, amb gairebé un 11% més.

A la ciutat de Barcelona la participació s'ha situat en una mica més del 77%, amb un augment de la participació d'una mica més de sis punts.

A la comarca del Barcelonès, que a més de la capital catalana inclou l'Hospitalet, Badalona i Santa Coloma, la participació ha estat del 76%, amb un increment de prop del 7 %, mentre al Baix Llobregat la participació s'ha elevat fins al 77,7% i un increment del prop del 9 % dels votants.

L'interès a votar en aquests comicis s'ha traduït en llargues cues des de primera hora del matí i s'ha vist fins i tot algun elector d'avançada edat acudir al seu col·legi electoral en llitera.

A Tarragona han arribat a faltar sobres en alguns col·legis electorals, pel que els presidents de les meses n'han hagut de reclamar a la Junta Electoral que les han reposat amb urgència.

L'alta participació ja s'entreveia abans de la jornada d'avui ja que un total del 131.033 persones havien sol·licitat votar per correu en aquestes eleccions catalanes, xifra que suposa gairebé un 56% més que en els comicis del 2012.

La normalitat ha imperat durant tota la jornada i amb prou feines s'han registrat incidents. Durant la jornada, els líders de les principals formacions han reiterat les seves crides a la participació recordant la importància de la jornada electoral d'avui.

Així, el president de la Generalitat, Artur Mas, número quatre de Junts pel Si, ha subratllat que aquests comicis han estat "una gran victòria de la democràcia" i que el poble català estava participant en un "plebiscit" amb el qual "es confronta cara a cara amb el seu destí".

De la seva banda, el president d'ERC i número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha dit que els resultats de les catalanes d'avui seran "inequívocs" mentre el cap de llista d'aquesta formació, Raül Romeva, ha demanat que es respecti el resultat electoral "sigui quin sigui".

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha expressat el seu "desig" que els comicis tinguin la "màxima participació de la història", perquè està en joc "una decisió important per al futur" de Catalunya.

El candidat del PPC, Xavier Garcia Albiol, s'ha felicitat del nivell de participació en aquests comicis i ha ressaltat les grans cues per votar en barris de les ciutats de l'àrea metropolitana on tradicionalment no es votava en les autonòmiques.

El candidat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, també ha animat a acudir a les urnes perquè, ha dit, són "unes eleccions transcendentals i com més alta sigui la participació, més legitimat es veurà el seu resultat".

Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, ha animat tots els catalans a sortir en "massa" perquè hi hagi una "alta participació" en aquestes eleccions, "tan importants" per a Catalunya i per a Espanya.

El candidat d'Unió, Ramon Espadaler, ha fet una crida a la participació per estimar que aquestes eleccions eren "les més importants celebrades mai des de la recuperació de l'autogovern" mentre Antonio Baños, candidat de la CUP, ha assegurat que les eleccions catalanes són "un plebiscit" i ha afegit que "com més gent voti, més clar serà el mandat del poble català".