Un total de 131.033 persones van sol·licitar votar per correu en aquestes eleccions catalanes, xifra que suposa gairebé un 56% més que en els comicis del 2012, i que va permetre a la Generalitat augurar per avui un augment significatiu de la participació. La consellera de Governació, Meritxell Borràs, va presentar ahir en roda de premsa el dispositiu preparat per a la Generalitat per a la jornada electoral del 27S, que mobilitzarà a 9.889 agents dels Mossos d'Esquadra i les policies locals per garantir la seguretat de la contesa.

Una de les qüestions que Borràs va subratllar ahir va ser l'augment de la sol·licitud de vot per correu, que destacava com un fet "positiu" perquè permetia vaticinar un creixement de la participació, però va lamentar les traves que van impedir que gran part dels catalans residents a l'estranger, poguéssin exercir el seu sufragi mitjançant aquest sistema. Concretament, no van poder votar per correu els catalans residents als Estats Units, Xile, Mèxic i Xangai, segons Borràs, que va retreure la "insensibilitat" de la Junta Electoral Central davant les reiterades sol·licituds que va fer la Generalitat perquè s'ampliessin els terminis per emetre sufragis des de l'estranger.

En total, en aquests comicis es van rebre 107.421 sol·licituds de vot per correu des de Catalunya i la resta d'Espanya, davant les 63.142 de l'any passat, i de l'estranger van arribar 23.612 -21.771 residents absents i la resta temporals-, davant les 20.862 de les anteriors eleccions autonòmiques. Tot i això, Borràs vas advertir que no seria fins a la mateixa jornada electoral, quan es coneixeria quants d'aquests catalans que van demanar votar per correu, finalment van poder exercir el seu dret.

Gran mobilització

D'altra banda, la consellera va demanar als electors que avui donin "una lliçó de civisme i respecte" en el 27-S, atès que, segons la seva opinió, "els ulls del món" estaran mirant Catalunya i, en aquest sentit, va destacar que s'havien acreditat per cobrir els comicis 550 periodistes, 180 d'ells internacionals. La seguretat de la jornada estarà en mans de 8.186 mossos d'esquadra, dels quals 4.519 assumiran tasques extraordinàries relacionades amb el dispositiu electoral, així com de 1.703 policies locals i 143 vigilants locals desplegats amb motiu del 27-S. En total, albergaran les urnes d'aquestes eleccions 2.697 col·legis electorals, que sumaran 8.181 taules amb 24.543 membres titulars i 40.086 suplents.