Els simpatitzants de Junts pel Sí congregats al Born Centre Cultural van viure una nit d'alegria continguda, perquè tot i obtenir una majoria clara per governar al Parlament, els resultats en vots van quedar lluny de les expectatives inicials que situava la suma de Junts pel Sí i de la CUP també molt a prop del 50% en vots. Així, després de les primers sondejos, al Born es respirava cert ambient d'eufòria, que es va anar desinflan a mesura que avançava l'escrutini. Fonts de CDC van constatar que la possibilitat que la CUP no acabi donant suport a una investidura de Mas complica l'escenari parlamentari i de govern. Una circumstància que es va notar en el to i les expressions dels caps de cartell de la candidatura, molt menys eufòriques que els dearrers mítings de la campanya

Just després de fer-se pública l'enquesta a peu d'urna de TV3 i Catalunya Ràdio, Francesc Homs, un dels responsables de la campanya electoral de Junts pel Sí, va augurar ja una majoria sobiranista "clara i nítida" a favor de la independència al Parlament, l'objectiu, ha dit, que s'havia marcat la candidatura.

"Aquells que ens han parlat sempre sobre com havíem d'interpretar la Constitució i ens la van posar com a pedra filosofal els recordo que en el referèndum de la Constitució hi va haver en aquest país una participació del 67,9% i de ben segur que el poble de Catalunya s'ha mobilitzat avui molt més", va remarcar Homs.

En la mateixa línia, Oriol Soler, un altre dels coordinadors de la campanya, va constatar que han aconseguit celebrar el referèndum plebiscitari que l'Estat no havia permès fer. "Ni els del sí, ni els del no ni els observadors internacionals. Ningú qüestiona que això ha estat un referèndum plebiscitari", va dir.

Per la seva banda, les entitats sobiranistes que han donat suport a Junts pel Sí (ANC i Omnium), van defensar que els resultats legitimen l'inici del full de ruta cap a la creació d'un estat independent.

Omnium Cultural, va assegurar a través de Twitter que hi ha "un mandat democràtic clar per a la independència". Des de l'ANC, Jordi Sánchez, va insistir que "l'independentisme ha obtingut una majoria clara. Els resultats són inequívocs. A partir d'ara comença un nou projecte de país, caminem cap a la república catalana".