Junts pel Sí ha insistit que el seu candidat a la Presidència de la Generalitat és Artur Mas, i ha apostat per constituir un govern "d'ampli espectre". En roda de premsa, Mas ha replicat a la CUP que la qüestió de qui serà el president "no és el tema transcendental". "Aquí del que es tracta és de saber si aquests 72 diputats poden conjuntament tirar endavant un full de ruta. Entenc que tothom és necessari. Tothom que sap que això és el prioritari, entenc que el que s'ha de resoldre és precisament això", ha subratllat.

El president ha advertit que ara "la responsabilitat és compartida" entre Junts pel Sí i CUP, "i quan les responsabilitats són compartides les ha d'exercir tothom que les té". Després que la candidatura s'hagi reunit al Born Centre Cultural per valorar els resultats de les eleccions, Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras han comparegut en roda de premsa acompanyats per altres candidats i han insistit un cop i un altre que el candidat de Junts pel Sí a la Presidència de la Generalitat és l'actual president.

"Vostès saben que entre els acords que hi ha, un és que a mi se'm proposarà com a candidat. Aquest és l'acord que tenim i no hi ha res més a afegir-hi", ha dit Mas quan se li ha preguntat si aquesta era una condició inamovible. També Romeva ha reiterat aquesta idea: "La proposta és aquesta i és la que nosaltres tirarem endavant".

De tota manera, Mas ha opinat que "aquest no és el tema transcendental", perquè el que cal ara és acordar el full de ruta cap a la independència entre els 72 diputats que sumen Junts pel Sí i la CUP. "Això és el principal i la resta no són coses tan prioritàries", ha apuntat. Ha recordat que les converses amb la CUP formalment no han començat, però ha subratllat que Junts pel Sí ha obtingut 62 escons, mentre que l'esquerra independentista 10.

"La responsabilitat és compartida, i quan les responsabilitats són compartides les ha d'exercir tothom que les té", ha insistit. Romeva ha explicat que ell va parlar personalment amb la CUP per felicitar-la pels resultats, i "ara tocarà a parlar de contingut", però ha afegit que la voluntat "és parlar amb tothom", perquè la situació és "excepcional" i cal que "tothom en formi part".

En aquest sentit, Mas ha reconegut que hi ha hagut converses "preliminars" entre els membres de la candidatura per configurar el nou govern, però sense entrar en detalls, perquè l'objectiu és constituir un executiu "d'ampli espectre que inclogui sensibilitats diferents". El líder d'ERC, Oriol Junqueras també ha fet extensiu el govern de concentració a altres forces més enllà de la CUP amb les que es comparteix l'accent social, com Catalunya Sí que es Pot, tot i que no l'ha citada. "Quants més siguem i més bé ens entenguem millor", ha conclòs.

Primeres valoracions

El president de la Generalitat i número 4 de Junts pel Sí, Artur Mas, va demanar ahir que s'accepti la victòria del "sí" igual que ells haguessin acceptat la seva derrota, i va prometre administrar aquesta resultat "amb sentit de cohesió a Catalunya i concòrdia vers Espanya, Europa i el món". En la seva intervenció amb més del 70% del vot escrutat, Mas va considerar que Junts pel Sí té una "enorme força i una gran legitimitat" per tirar endavant la independència. "No afluixarem", va dir. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va exclamar que "a ulls de la societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte".

"Hem guanyat". Així va començar Mas la seva intervenció acompanyat per Oriol Junqueras, per Raül Romeva i altres membres de la candidatura. Ho va repetir després en castellà, en anglès i en francès. El president de la Generalitat va reclamar a tothom que accepti la victòria del "sí" i va garantir que Junts pel Sí l'administrarà "amb sentit de cohesió i d'integració a dintre de Catalunya i amb sentit de concòrdia vers tothom, vers Espanya, vers Europa i vers el món".

"No afluixarem, tenim un mandat democràtic i sabem què vol dir això", va continuar Mas, que va afegir que també són conscients de "en quines condicions" s'ha produït aquesta victòria.

"Sabem que hem guanyat amb gairebé tot en contra, però fins i tot així hem guanyat, i això ens dóna una enorme força i una gran legitimitat per tirar endavant aquest projecte", va exclamar.

Mas va parlar, a més, de "doble victòria", perquè a més del "sí", "també ha guanyat la democràcia", i es va referir a tots aquells que deien que "no hi havia ganes de votar a Catalunya". "Que en prenguin nota", va reclamar. També es va dirigir als que negaven el caràcter plebiscitari dels comicis, amb més de 76% de participació, la més alta en unes eleccions al Parlament.

Posteriorment, en declaracions a RAC1 i preguntat pel fet que la CUP no doni suport a la seva investidura com a president, Mas va dir: "Jo no qüestiono ningú de la CUP, no entendria que des la CUP es qüestionés algú de Junts pel Sí. Per la CUP el que és important és que Catalunya se'n surti, i espero que puguem parlar per tirar endavant".

Per la seva part, el líder d'ERC i número 5 de la candidatura, Oriol Junqueras, va proclamar que el "sí" ha guanyat aquestes eleccions i ja té el "mandat democràtic explícit sobre la independència de Catalunya"."A ulls de la nostra societat i del món, la independència ha guanyat i té una majoria més que suficient per tirar endavant aquest projecte", va remarcar.

Junqueras va indicar que en les properes setmanes, des de les institucions i "probablement des del carrer", tocarà posar "tots els fonaments possibles per fer l'estat independent". "Aquesta nit amb un somriure i a partir de demà al matí amb molta responsabilitat, estem escrivint les pàgines més gloriosos de la nostra història", va concloure.

Romeva: El dic s'ha trencat

Finalment, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, va remarcar que l'elevada participació serveix per donar legitimitat a la victòria del "sí". "El dic s'ha trencat. Ho farem junts i juntes, amb tothom", va dir.

Romeva va destacar que aquestes eleccions s'han produït "en un context completament hostil", i malgrat això la gent ha sortit a votar. "Ara tenim la responsabilitat de complir aquest mandat democràtic i l'obligació de fer-ho amb tothom, també amb els que no estan a la llista. Els hi volem", va assegurar.