CCOO considera que els comicis demostren que existeix «un problema real» en la relació entre Catalunya i Espanya que només es resoldrà mitjançant el dret a decidir, i exigeix al nou Parlament que aprovi un pla de xoc contra l'atur, la precarietat, la pobresa i les desigualtats.

En un comunicat, el sindicat va defensar «la negociació política» i «el dret a decidir de la ciutadania catalana» com a eines per resoldre el problema de l'encaix de Catalunya a Espanya. Després de recordar que les eleccions al Parlament s'han celebrat «en un context de greu crisi social, política i institucional», la central sindical va alertar també dels «riscos» que poden suposar per a la convivència la polarització produïda durant la campanya entre els partidaris i els detractors de la independència.

En aquesta línia, va demanar als poders polítics que «vetllin» per evitar que aquesta polarització es mantingui en el temps, en considerar que és un risc per a la cohesió social i la convivència.

CCOO de Catalunya va valorar a més de manera positiva «la gran participació ciutadana» de diumenge com a «màxima expressió democràtica del poble de Catalunya».

El president de la patronal Pimec, Josep González per la seva banda va expressar ahir el seu desig que a Catalunya es pugui formar un govern «com més aviat millor», després de les eleccions d'ahir, i que aquest «atengui» les qüestions del dia a dia que exigeix l'àmbit econòmic.

González va subratllar la necessitat que es posi l'accent en «el que cal fer» a partir d'ara, amb la vista posada que «no es perdi l'acció de govern». «Hauríem de plantejar-nos una reflexió sobre què és el que s'ha de fer ara. Entenent la complexitat de Junts pel Sí, però desitjaríem que es conformés un govern com més aviat millor i que es governi», va dir.

Segons el seu parer, el teixit empresarial català requereix d'una acció de govern que atengui les necessitats que es plantegen. El president de Pimec va rebutjar entrar a valorar els resultats de les eleccions en funció de la dicotomia escons/vots aconseguits per les formacions que defensen l'aposta independentista. D'altra banda, el representant de la patronal de les pimes va valorar de molt positiva «l'altíssima» participació registrada en la jornada electoral i va destacar al mateix temps el fet que els comicis es desenvoluparan sense incidents rellevants.