L'antic cinturó vermell de Barcelona comença a ser de color taronja, després d'haver passat transitòriament per un blau convergent. El PSC, entre el 1999 i el 2012, va passar del 50% al 21% del vot a l'àrea metropolitana, però malgrat això no hi ha emergit cap nova força hegemònica.

Ciutadans tenia la intenció de captar el vot dels socialistes desencantats. En un acte a l'Hospitalet de Llobregat Albert Rivera va apel·lar als sentiments per recordar als votants del PSC que el seu partit els «ha traït». Aquell mateix dia afegia «aquest cinturó que era vermell començarà a ser taronja. Taronja per començar a canviar Espanya». Per escenificar la crida al vot dels catalans amb orígens de fora, el partit va convidar el líder de Ciutadans a Andalusia, Juan Marín.

En 14 municipis, el partit d'Albert Rivera i Inés Arrimadas es van imposar a l'aliança de Junts Pel Sí, mentre que a Badia del Vallés i a Santa Coloma de Gramenet els d'Artur Mas i Oriol Junqueras se situen com a quarta força fins i tot per darrere dels socialistes i del PP.

La formació liderada per Albert Rivera s'ha imposat a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) -segona ciutat de Catalunya en habitants- encara que a menys d'un punt de distància i guanya també a Castelldefels, ciutat governada pel PP fins a les passades municipals, Esplugues de Llobregat, Gavà, el Prat de Llobregat, Rubí, Sant Andreu de la Barca i Sant Boi, entre d'altres municipis del «cinturó vermell» en què els socialistes han tingut històricament el seu graner de vots.

El PSC va aconseguir retenir alguns dels seus feus històrics, com Santa Coloma de Gramenet, on va aconseguir un 25,30% de sufragis, seguit pels 23,48% que va reunir per Ciutadans. Els vots socialistes han continuat essent majoritari a emblemàtiques ciutats com Cornellà de Llobregat, de la qual va ser alcalde l'expresident de la Generalitat José Montilla, i Badia del Vallès.

L'independentisme no acaba de consolidar-se com a força de canvi al voltant de Barcelona: fora de la capital només reuneix poc més de 18.000 vots més dels que aglutina el partit taronja. Gràcies als més de 325.000 vots de Barcelona, el resultat conjunt de Junts Pel Sí queda maquillat a l'àrea metropolitana.

Al conjunt de la província de Barcelona la diferència de suport a l'independentisme varia de manera considerable. Així, enfront del poc més del 15% que Junts Ple Sí i la CUP van sumar a Santa Coloma de Gramenet, les forces per la independència sumen més del 70% dels vots a Vic.