La cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, va avançar ahir la seva intenció de trucar el número u de Junts pel Sí a Barcelona, Raül Romeva, perquè «deixi enrere el camí del trencament» i aposti per la via de les reformes a Espanya. Va afegir: «No es tracta de negociar, sinó que entenguin els resultats i que no podem seguir així».

En paral·lel, Arrimadas va avançar que es posarà en contacte amb les forces no sobiranistes per «sumar» i posar sobre la taula solucions, com ara un pla de xoc contra l'atur. C's va atribuir la situació de «bloqueig institucional» a la llei electoral actual, que la candidata va qualificar d'«injusta». Si els vots comptessin igual a tot el territori, va dir el president del partit, els independentistes no sumarien majoria d'escons i C's optaria a liderar la Generalitat.

Així, la líder de Ciutadans a Catalunya va concretar que, des d'ahir mateix, començarà una ronda de contactes amb la resta de líders polítics per analitzar l'escenari post després de les eleccions del 27-S. D'una banda, Arrimadas preveu contactar a Junts pel Sí. «Els demanarem que deixin endarrere el camí del trencament i que se sumin a la convivència i les reformes a Espanya», va asseverar la cap de llista de Barcelona de C's, que ahir al migdia va celebrar una reunió del comitè electoral del partit.

D'altra banda, C's vol establir ponts de diàleg amb les formacions no rupturistes amb l'objectiu de posar sobre la taula «el que compartim els catalans», a més de les possibles solucions als problemes que assoten el país. En aquesta línia, Arrimadas va apuntar a un pla de xoc contra l'atur, la reforma de la llei electoral, o noves polítiques socials.

Ara bé, en cap cas es tracta de fer un «pacte» o un «front» constitucionalista, va admetre. La seva finalitat pretén refermar el seu nou rol com a cap de l'oposició: «Assumirem el paper d'alternativa democràtica», va puntualitzar Arrimadas.

La candidata a les eleccions catalanes també va insistir en la idea que Artur Mas ha de dimitir després que la majoria de catalans «li hagin girat l'esquena» i no hagi vist complert el seu objectiu de guanyar d'una forma clara el plebiscit plantejat. A més, va destacar que ni tan sols hi ha l'opció que Mas sigui investit, en el cas que la CUP, tal com va prometre al llarg de la campanya, no s'hi posicioni favorablement. Tot plegat aboca Catalunya, segons Arrimadas, en una situació de «bloqueig institucional».

Per això, va defensar la celebració d'unes noves eleccions. Un escenari que no veu desitjable, tot i que sí necessari, va remarcar. C's també va recordar que des de Catalunya no es disposa d'una llei electoral pròpia i que per tant el sistema de comptabilització dels vots és «desigual i injust» segons els territoris. Això, va considerar, ha desembocat en una majoria fictícia en escons de Junts pel Sí i la CUP. Segons els càlculs del president de la formació, Albert Rivera, amb una norma «raonable», la candidatura independentista unitària de CDC i ERC hauria obtingut 55 escons, en lloc de 62. «No estaríem parlant de majoria independentista, sinó que C's aspiraria a formar govern», va afegir Rivera.

A més, Rivera va assenyalar que les forces sobiranistes «han perdut» davant les que aposten per seguir dins d'Espanya i Europa «amb tota la varietat de matisos». En to irònic, el líder del partit va voler animar el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a fer una classe de matemàtiques: «Aquí i a la Xina popular 2 i 2 són quatre i 47 és menys que 53».

Rivera també va fer un retret cap a partits com el PSC i el PP, que han patit «un daltabaix» el 27-S, amb els «pitjors» resultats de la seva història en el cas dels socialistes, i en 30 anys pel que fa als populars, segons Rivera. Les eleccions, va dir, certifiquen la fi del bipartidisme i que, a més, tant Mariano Rajoy com Pedro Sánchez han donat «per perduda» Catalunya.