La CUP va tornar a deixar clar ahir que la formació no votarà a favor de la investidura d'Artur Mas. La número dos de la CUP, Anna Gabriel, va afirmar que el president del Govern «ha de ser una persona que no se l'identifiqui amb les retallades, la corrupció i les privatitzacions». De la mateixa manera, Gabriel també va anunciar ahir que la CUP engegarà una ronda de converses amb Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot i diferents actors polítics i socials. A més, va afirmar que «farem valdre tots els nostres vots». De fet, una de les condicions d'aquest partit és que s'accepti el pla de xoc i engegar un procés de desobediència. El cap de llista de la CUP a Barcelona, Antonio Baños, va admetre que s'ha perdut el plebiscit i que per tant «no hi ha DUI».

«Reiterem que per a nosaltres el procés no és una persona i ningú és imprescindible», va assegurar Gabriel: «Això no ha canviat». La número dos de la CUP va deixar clar que la CUP no donarà un sí a Mas i va subratllar que «la persona que hagi de presidir el nou Govern no se l'ha d'identificar amb retallades ni privatitzacions». A més, Gabriel va considerar que s'està fent un «flac favor» al procés «centrar-nos a parlar només de si Mas ha de ser president».

Gabriel va afegir que el 27-S s'ha confirmat que «hi ha una majoria social que vol canvis profunds»; per tant, «qui hagi de presidir el Govern ha de ser algú que pugui exemplificar que s'inicia una nova etapa». La CUP, doncs, va valorar que Artur Mas no és la persona adequada per presidir el nou Govern perquè «ha de ser algú que no tingui res a veure amb les etapes anteriors». Sobre altres noms que puguin posar-se sobre la taula per presidir la Generalitat, Gabriel va aclarir que «si emplacem els altres a no posar noms, evidentment nosaltres tampoc ho farem». Per això, la número dos va descartar que la CUP es postuli per presidir el Govern: «No demanarem res per a nosaltres», va exclamar.

La CUP també va detallar que al llarg d'aquesta setmana obrirà una ronda de converses amb Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, així com amb altres actors polítics i socials. A banda, la formació també obrirà un «espai intern de debat», perquè «10 diputades no ens faran perdre l'essència del nostre projecte, que continua sent assembleari», va expressar Gabriel. En aquestes converses, va destacar la número dos, «farem valdre tots els vots que ens han estat confiats i farem valdre el que hem dit en campanya», va explicar Gabriel.

Mentrestant, Baños va concretar que dues de les potes bàsiques del seu full de ruta són la desobediència i el pla de xoc. Per això, aquestes propostes són les que la formació plantejarà en les converses amb la resta de grups. «Són els punts fonamentals que posem per davant abans que es constitueixi qualsevol govern», va afirmar Baños.

Baños també va explicar que el 27-S «no hem guanyat el plebiscit perquè no hi ha hagut una majoria de vots». Per això, va dir el candidat de la CUP, «no hi ha DUI». Amb tot, Baños va destacar que «sí que s'han guanyat les eleccions, ja que els vots a favor de la independència han estat superiors als contraris». A més, el número u de la CUP per Barcelona va concloure: «Hi ha una importantíssima bossa de vots a favor de processos constituents o canviar l'status quo».