La principal patronal catalana, Foment del Treball, va demanar ahir un Govern «fort i estable» que doni prioritat «a la recuperació econòmica i empresarial», i va apel·lar la responsabilitat de tots els grups per entaular un diàleg «constructiu en el marc de la legalitat vigent».

A través d'un comunicat, la patronal presidida per Joaquim Gay de Montellà va fer aquesta petició després de conèixer els resultats de les eleccions catalanes de diumenge, en els quals Junts pel Sí -la candidatura de CDC i ERC- va aconseguir 62 escons, a sis de la majoria absoluta.

En la nota, Foment «felicita les llistes guanyadores» i els demana la constitució d'un Govern que «se centri a afermar les tendències positives que les previsions avancen per a l'economia catalana».

Aquesta patronal, que abans de les eleccions va expressar les seves reticències respecte a una hipotètica independència de Catalunya, va reivindicar ahir les demandes que ja va expressar abans de la campanya, com una fiscalitat competitiva, «millorar la inversió en infraestructures» a Catalunya, «preservar» un marc jurídic i regulador «segur i estable», avançar en la simplificació administrativa o bé aconseguir una economia «més competitiva».

En aquest sentit, Foment recorda en la nota que la Generalitat és «essencial per a l'estabilitat social i econòmica del país i factor clau del creixement».

Subratlla que el sector públic català que depèn directament de la Generalitat compta amb un pressupost que supera els 27.000 milions d'euros, cosa que representa el 12,8 % del PIB català, i amb una plantilla de més de 220.000 treballadors. Per això, insisteix a demanar als grups parlamentaris un diàleg constructiu en benefici dels catalans i del seu teixit productiu.

Participació excepcional

Pel que fa als comicis en si, Foment titlla la participació registrada en les autonòmiques d'«excepcional» i assegura que això és un «símptoma de maduresa democràtica i de vitalitat social», a l'hora que destaca la «pluralitat i riquesa de la societat catalana» que s'ha reflectit a les urnes