«El PSC diu que no votarem la investidura de Mas, no ens assembla lògic la dinàmica dels fets ni pels plantejaments que ha fet i senzillament no s'ho ha guanyat, anava de quart». Així ho va manifestar aquest dilluns el primer secretari del PSC i candidat dels socialistes catalans, Miquel Iceta, un dia després de les eleccions catalanes.

Iceta va assenyalar que ara toca a Junts pel Sí com a guanyador de les eleccions formar Govern i els hi va demanar que escoltin la CUP quan diu que el plebiscit no s'ha guanyat i exclou una declaració unilateral d'independència. El dirigent del PSC també va donar per tancat «el període d'excepcionalitat» del partit i creu que a les generals tindran un millor resultat.

Després de la reunió de la Comissió Executiva del PSC, Iceta va manifestar, com ja va dir diumenge, que el discurs i el seu projecte «seguiran vigents. No hi ha motiu per alterar el nostre plantejament, seguim segurs que no hi ha sortida que no passi pel diàleg, la negociació i el pacte», va ressaltar, al temps que va declarar que el seu projecte «és el més sòlid», que serà «efectiu a partir d'un canvi polític a Espanya».

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va apostar ahir per un «govern transversal» a Catalunya, que abandoni la via de l'independentisme. En aquesta línia, Sánchez també va aprofitar per demanar a Junts pel Sí que no es posi «en mans» de la CUP. «Mas i la seva llista han de reconèixer el fracàs del seu plebiscit i assumir que la majoria de la societat catalana no vol la independència», va continuar el líder del PSOE.

«I el més important, cal advertir-lo que no cometi una enorme irresponsabilitat, de situar Catalunya als braços d'un partit antisistema com la CUP, que no vol respectar la legalitat vigent i que també vol situar Catalunya al marge de la Unió Europea i de l'euro», va reblar Sánchez.

«Catalunya necessita estabilitat, governabilitat, i el Partit Socialista treballarà per situar Catalunya on es mereix, dins la legalitat i una Espanya unida», va insistir el secretari general del PSOE. «Junts pel Sí disposa de la confiança majoritària de la societat catalana tot i que només per complir la llei», va subratllar Sánchez, «no per incomplir-la». «Per solucionar problemes i no per crear-ne de nous. Per governar per la majoria i donar estabilitat, i no com ha vingut fet durant els últims cinc anys», va enumerar Pedro Sánchez, que també va carregat contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. A més, el líder del PSOE va voler recordar al PP que «no es pot governar Espanya sense Catalunya».

«Els catalans no només van dir a les eleccions del 27S un no rotund al rupturisme sinó també a un immobilisme», va assenyalar Sánchez, que va constatar que el PP a Catalunya «és un partit residual». Per això, Sánchez va destacar: «No només cal respectar la llei sinó articular un projecte millor per Espanya i això és el que Mariano Rajoy no pot oferir ni als catalans ni al conjunt dels espanyols». Així, Sánchez va apel·lar a la voluntat de «reconstruir».