El president del Govern, Mariano Rajoy ofereix diàleg dins de la legalitat al futur Executiu català. Ahir el va instar a superar la fractura i la tensió per unes tesis independentistes que, segons la seva opinió, no eren possibles legalment però que a més, diumenge es va comprovar que tampoc no van tenir suport a les urnes.

Rajoy va comparèixer a la Moncloa per fer una declaració després de les eleccions a Catalunya. El cap de l'Executiu va recordar que les de diumenge van ser les terceres eleccions autonòmiques a Catalunya i va recalcar que es tractava d'elegir el nou Parlament tot i que alguns van voler donar a aquests comicis un caràcter plebiscitari per iniciar a partir d'aquestes la separació de la resta d'Espanya.

«Avui sabem que això, que no era ni és possible legalment, tampoc no ha obtingut el suport a les urnes», va sentenciar el president, que va precisar que no arriben a quatre de cada deu els catalans que han apostat per un programa rupturista. Per això, va transmetre un missatge de tranquil·litat als catalans, a la resta d'espanyols i els que s'han interessat pels resultats de les eleccions catalanes des de fora d'Espanya.

«Els partidaris de la ruptura -va insistir- mai no van tenir el suport de la llei, i des d'ahir -diumenge- sabem que tampoc no tenen el suport de la majoria de la societat catalana». Ara, va incidir, que el que comença a Catalunya és una nova legislatura autonòmica i s'haurà d'elegir un nou Govern de la Generalitat que, va precisar que ha de tenir com a missió treballar per a tots els catalans, atendre les seves necessitats reals, resoldre els seus problemes i promoure més benestar econòmic i social.

Aquestes són les funcions que, va recordar, li atribueix la Constitució espanyola i l'Estatut, les dues normes sobre les quals, va subratllar, que es fonamenta la seva legitimitat. En aquest context, va instar el futur Govern a governar per a tothom, «superar la fractura, la tensió i els enfrontaments» dels últims anys i «substituir el monòleg i la imposició unilateral pel diàleg constructiu i lleial».

«Invito el futur Govern a tornar Catalunya al camí de la convivència normalitzada, de la pluralitat, de la llibertat i del respecte a les lleis», va afegir Rajoy abans d'assegurar que en aquesta tasca trobarà en el seu Executiu tota la col·laboració. Però va advertir que sempre serà dins de la llei i des del màxim respecte institucional.

Obert al diàleg «dins la llei»

Davant la pregunta de si la seva disposició al diàleg dins de la llei implica que pugui fer alguna oferta a Catalunya, va explicar que ell està disposat a parlar i a escoltar el que vulgui plantejar el futur Govern de la Generalitat però no a liquidar la legalitat perquè això és «insà i antidemocràtic». «Si hi ha algú que pretén liquidar la sobirania nacional o la unitat nacional, que ho digui. Jo, de la resta, n'estic disposat a parlar», va afegir.

Rajoy va destacar que no havia parlat amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ni amb el de Ciutadans, Albert Rivera, després de conèixer els resultats a Catalunya, però va considerar evident que, en allò substancial, el PP i aquests partits coincideixen a no posar en dubte els principis bàsics de la convivència a Espanya.

En conseqüència, va admetre que és bo parlar amb ells, com va recordar que ha fet els últims temps, sobretot amb Sánchez. Per a Rajoy, Catalunya va demostrar aquest diumenge una vegada més la seva pluralitat política i va felicitar els seus ciutadans per la maduresa i responsabilitat democràtica demostrada amb una alta participació en els comicis davant la magnitud del repte al qual els convocava la Generalitat.

Va recordar, a més, que durant tota la legislatura el seu Govern ha donat suport als catalans i ha col·laborat per mantenir la viabilitat econòmica de la Generalitat i els serveis essencials que en depenen. Amb la mateixa determinació que va oferir col·laboració, va garantir que el seu Executiu seguirà vetllant perquè es respecti l'estat de dret, la igualtat de tots els espanyols, els drets i les llibertats.