El PSC ha tret un sol diputat a les comarques de Girona. La veritat és que no sé si això és bo o dolent, així que no sé què preguntar-li.

He, he. La veritat és que respecte a les eleccions de 2012 hem perdut un diputat i quasi dos mil vots i això que ha augmentat la participació. Això pot semblar dolent, però jo diria que podem estar força satisfets.

Expliqui, expliqui.

Home, les enquestes prèvies a les eleccions ens situaven com la cinquena força a les comarques gironines, i finalment hem sigut la tercera. No només això, sinó que hem sigut la primera força d'esquerres. Hem reforçat el lideratge del PSC dins dels partits d'esquerres, quan alguns ja ens donaven per acabats en favor d'altres opcions.

Aquesta anàlisi que fa per a la demarcació de Girona és extensible al global de Catalunya?

Sí, a Catalunya ha passat més o menys el mateix, som la tercera força al parlament i la primera de les esquerres. Crec que tenint en compte d'on veníem és un resultat molt digne i molt correcte. I ho hem aconseguit essent fidels al nostre discurs, crec que la gent ha valorat aquest fet.

Personalment també ho valora?

Jo avui puc fer el mateix discurs i les mateixes propostes que fa quatre dies, i no tots els polítics poden dir el mateix. La gent ens ha enviat un missatge molt clar a tots els polítics, en aquestes eleccions.

Quin missatge?

«Polítics, facin política». O sigui, deixin-se de baralles i resolguin els problemes dels ciutadans. I això és el que hem estat fent nosaltres durant la campanya, propostes per resoldre els problemes reals, Per més que d'altres hagin estat més pendents d'altres qüestions. Per això li deia que nosaltres no hem de canviar el discurs, ara podem fer exactament el mateix.

Es presenta divertit, aquest Parlament català?

(Riu) Serà divertit sobretot pels que us ho mirareu des de fora, des de la barrera. Però tinc la sensació que des de dins no serà gaire divertit, més aviat serà preocupant.

Ja està preocupat?

Sí que hi estic, molt. Les últimes declaracions de Rajoy valorant els resultats de Catalunya demostren que no ha entès res. Per això és tan important treballar perquè hi hagi aviat un important canvi polític a Espanya. Si no, tot seguirà igual entre Espanya i Catalunya. No serà fàcil aconseguir aquest canvi, però és l'únic camí possible per millorar l'encaix de Catalunya.

Com preveu que siguin els primers mesos del nou Parlament català?

M'agradaria que s'acabessin tantes incerteses que hi ha ara i que no es poden permetre, perquè les conseqüències poden ser dramàtiques.

Una de les incerteses és qui serà el president. Vostè qui creu?

No m'hi vull aventurar, qui ho ha de resoldre és Junts pel Sí. El que passa és que es tracta d'un grup tan heterogeni que els serà un problema. No ja l'elecció d'un president, sinó la gestió del dia a dia, que preveig complicada. Hi ha gent d'ideologies molt diferents, m'agradarà veure com es posen d'acord en temes puntuals... si és que s'hi posen.

Home, dins de Junts pel Sí hi ha gent d'esquerres, no?

Es refereix a ERC? A ERC fa molt temps que li ha caigut de les sigles la E d'Esquerra.