El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va qualificar ahir la imputació del president de la Generalitat, Artur Mas, pel 9-N com la «millor demostració» per la qual Catalunya ha de ser un país independent. En declaracions a Rac1, Junqueras va considerar que la imputació és una invitació perquè no hi hagi dilacions i va posar en relleu la «importància d'escurçar els terminis i posar en marxa el procés amb una sessió parlamentària que assenyali al món que ha començat el procés cap a la independència». Finalment, va manifestar que seria «monstruós» que s'hagués volgut fer coincidir expressament la citació de Mas -fixada pel 15 d'octubre- amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Junqueras va afirmar ahir: «Mentre formem part d'aquest Estat espanyol, qüestions normals a qualsevol lloc del món com consultar l'opinió dels ciutadans es converteixen en una querella i una imputació». A més, el president d'ERC va aprofitar per recordar que no hi ha antecedents de cap país en què s'hagi respost per la via judicial una consulta de la ciutadania. En aquesta línia, Junqueras va titllar la imputació com un exemple més que la pertinença a l'Estat espanyol és «del tot inviable» i que, per això, cal la desconnexió amb l'Estat.

Junqueras també va considerar la decisió judicial com una invitació a no entretenir-se i a evitar «dilacions». En aquest sentit, va assenyalar la importància «d'escurçar els terminis» i poder posar en marxa el procés amb una declaració al Parlament que comuniqui al món que comença el procés català cap a la independència. Segons va subratllar Junqueras, no sembla «gaire edificant» ni «els millors exemples de pulcritud ni oportunitat» que s'hagi fet pública la imputació del president de la Generalitat dos dies després de les eleccions del 27-S. A més, va afegir que consideraria «monstruós» que s'hagués fet coincidir la citació de Mas amb el 75è aniversari de l'afusellament del president Lluís Companys.

Una altra consulta

En paral·lel, Junqueras va assegurar ahir a Rac1 que, després del 27-S, no veu sentit a fer «un segon referèndum» d'autodeterminació a Catalunya, si bé es va mostrar disposat a estudiar la seva convocatòria si la comunitat internacional ho demana i ho tutela. «No hi ha cap país del món que ratifiqui [la seva autodeterminació] cada tres mesos», va explicar Junqueras, que va afegir: «És exagerat, és poc pràctic».

Ara bé, el president d'ERC va indicar: «Si la comunitat internacional ve aquí i ens diu que tutelarà un procés referendari, ho estudiarem pel respecte cap a la comunitat internacional». Per això, Junqueras va concloure: «El que no aconseguiran que acceptem és iniciar un altre debat per veure com fem un referèndum», dins de la legalitat espanyola, «perquè després no ens el deixin fer». «Això ja ho hem intentat», va sentenciar Junqueras.