El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assegurar ahir que el Govern fara tot el possible per mantenir l'unitat d'Espanya perquè, segons diu, «s'està millor junts que separats» i perquè «això li dóna més fortalesa a a Europa i a la resta del món. Per la seva banda, el titular de Sanitat, Alfonso Alonso, va acusar a CDC de tenir una «estreta» idea del que és la solidaritat que, diu, es redueix a les fronteres que pretenen aixecar «amb el permís de la CUP». En aquest sentit, va dir que el Govern espanyol no deixarà desateses les entitats del tercer sector.

«Farem tot per seguir junts, bascos, gent de Navarra i la resta d'espanyols, perquè això és el que ens fa més forts», va dir el ministre durant la sessió de control de l'excutiu al Senat, on va insistir que «la sobirania nacional no es trosseja». El ministre va respondre així a una interpel·lació del senador d'Amaiu, Alberto Unamunzaga, sobre la política que portarà a terme el Govern durant el que queda de mandat davant de les demandes d'exercici efectiu del dret a decidir expressades durant aquesta legislatura. Montoro va dir que el dret a decidir s'exerceix a Espanya en virtud de la Constitució, que marca que el poder últim de l'exercici del Govern i de la representació democràtica a les càmeres parlamentàries resideix en la sobirania del poble. «Els ciutadans van votar, a vostè l'han votat a les ñultimes eleccions generals», va dir el ministre al senador tot afegint que «si vostès neguen que hi hagi democràcia a Espanya, no sé què hi fan aquí».

Després d'això, va recordar-li que «altres renunciarien a la seva acta» i li va preguntar com pot dur que els bascos no voten i que a Euskadi no hi ha democràcia. Malgrat això, va assegurar que el Govern s'oposa a canviar la Carta Magna i va convidar al parlamentari basc a proposar la seva modificació escollint la via democràtica. «Altra cosa és que representi una minoria», va matitzar tot afegint que «en cap país dels món es permetria que una part minoritària, encara que respectable, decidís per tot el conjunt».

D'altra banda, Alonso es va referir a les eleccions catales durant una interpel·lació de la senadora de CDC, Maria Teresa Rivero, sobre el no compliment de les sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem que estableixen que la festió del 0,7% de l'IRPF amb finalitats socials i les subvencions a enetitats del tercer sector corresponen a la Generalitat. En aquest sentit, el ministre va acusar el seu partit de tenir una estreta idea de la solidaritat tot preguntar-li que «si deixem de donar subvencions a Creu Roja... ja no es voldrà vostè independitzar?» tot ironitzant amb un «primer haurà de demanar perm ís a la CUP a veure si li deixen vots». A més, Alonso va dir que el Govern «garantirà que la llei es compleix i garantirà la vigència de la Constitució en totes les seves parts i en tots els seus articles».

Així, i ja en concret sobre l'assumpte del debat parlamentari, ha indicat que l'Executiu ha atès el requeriment del TC i del TS i, de fet, es va anul·lar la convocatòria de subvencions a entitats del tercer sector d'àmbit estatal després de la sentència del Suprem. "Nosaltres obeïm els tribunals, els problemes de desobediència els tenen altres", ha postil·lat.