Diputat pels pèls, eh?

Realment sí, perquè en tinc ben pocs i ha anat molt just. Hem tret inclús mnys vots que ICV el 2012. Entre això i les expectatives que teníem, hem de reconèixer que el resultat ha sigut dolent.

Què ha fallat?

No hem sabut fer arribar el nostre missatge. En canvi, ha arribat més nítidament el missatge plebiscitari de Sí o No, i la gent ha votat en aquesta clau. també ens ha faltat temps.

Per què?

Es tractava d'una marca nova i també d'un candidat nou a president. Fa falta més temps perquè això qualli.

I ara què? Quina serà la seva tasca i la del seu grup al nou parlament?

Divendres ja tenim la primera reunió de treball i a partir d'aquí començarem la nostra feina. Prepararem una bateria de propostes a realitzar, basades evidentment en el programa que hauríem dut a terme si haguéssim pogut governar. Propostes encaminades a resoldre les dificultats que està passant molta gent a Catalunya.

Com veu el proper Govern català?

No el veig (riu). Em temo que tindrem un govern que no es diferenciarà gaire del que ja teníem. Ningú vol renunciar als compromisos que tenia. Un govern de Junts pel Sí seria exactament el que ja hi havia, perquè CiU i ERC ja pràcticament governaven en coalició. Per tant, Junts pel Sí seria més del mateix... amb tot el que implica.

A la vista dels resultats va ser un error que ICV s'integrés a Catalunya Sí que es Pot?

No, en absolut. És una coalició en clau de futur, no buscava resultats immediats. La intenció és formar una alternativa real a la dreta.

A Catalunya i a Espanya?

A tots dos llocs, efectivament, ja que a tots dos llocs hi ha governs de dretes. Crec que aplegar les forces d'esquerra és l'única opció per fer fora la dreta del govern. Si per aconseguir-ho, alguns han de perdre plomes, doncs les hauran de perdre. Si volem canvis reals és l'única manera d'aconseguir-los. És clar, si l'únic que volguéssim fos un càrrec o una cadira, millor seria quedar-nos cadascú al seu lloc i anar fent. Però calen canvis.

De ser menystinguts pels independentistes, ara els estimen més que mai per comptar-los en les seves files: la necessitat crea l'amor?

Es veu que sí. Nosaltres hem dit des del començament que no som ni del Sí ni del No, que no ens comptin ni uns ni altres.

Però tampoc en el full de ruta.

Això dependrà. La CUP ja ha dit no a una DUI, i Artur Mas parlava de negociar amb l'Estat. Si segueixen així potser al final es trobaran tots en la nostra proposta de negociar amb l'Estat i aconseguir un referèndum legal.